×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Orașe înfrățite


Winston-Salem, Carolina de Nord, SUA
Acord de înfrățire – august 2000

Winston-Salem, cu o populație de 244605 de locuitori, se află în statul Carolina de Nord. Orașul este cunoscut pentru faptul că aici a fost primul sediu al Băncii Wachovia/Wells Fargo. Tot aici se află și una dintre cele mai prestigioase universități din SUA – Universitatea Wake Forest. Este considerat orașul artelor.
Distanța între Ungheni și Winston-Salem – 8700 km
Website: www.cityofws.org


Konin, Polonia
Acord de înfrățire – mai 2006

Konin, cu o populație de 74000, este un oraș situat în centrul Poloniei, pe malul râului Warta. Este capitala regiunii, se află în Voievodatul Polonia Mare.  Orașul este situat la 98 km de orașul Poznań și la 400 km de capitala țării, Varșovia. Este un important centru commercial, având o infrastructură rutieră foarte bine dezvoltată.
Distanța între Ungheni și Konin – 1000 km
Website: konin.pl


Reghin, România
Acord de înfrățire – septembrie 2006

Reghin, cu o populație de 33280 de locuitori, este un municipiu din județul Mureș. Este  traversat de calea ferată Târgu Mureș – Deda. Municipiul se află amplasat la intersecția a două axe de intensă și veche circulație. Reghinul are o îndelungată tradiție de fabricare a instrumentelor muzicale, fiind supranumit ”orașul viorilor”.  E situate la 368 km de București. Distanța între Ungheni și Reghin –  340 km
Website: primariareghin.ro

 


Daliyat El-Carmel, Israel
Acord de înfrățire – august 2007

Daliyat El-Karmel este un oraș, situat pe muntele Carmel. Are o populație de 17500 de locuitori și se află la 20 km de Haifa. Este cel mai mare și mai sudic oraș de druzi (group etno-religios arabofon) din țară.
Distanța între Ungheni și Daliyat El-Carmel – 1725 km
Website: www.goisrael.com

 


Horishni Plavni, Ucraina

Acord de înfrățire – aprilie 2008

Horishni Plavni, numit Komsomolsk până în 2016, are populație de 51200 de locuitori și este un centru administrativ din regiunea Poltava. E un oras industrial, unde e dezvoltat mineritul, industria chimică, de constrcții mașini. Nivelul de trai și gradul de ocupare a forței de muncă sunt înalte, iar orașul ocupă un loc important în clasamentul localităților urbane din Ucraina.
Distanța între Ungheni și Horishni Plavni650 km
Website: komsomolsk-rada.gov.uaAuce, Letonia
Acord de înfrățire – august 2010

Orașul Auce, cu o populație de 8197 de locuitori, este situat în sudul Letoniei, lângă granița cu Lituania, și la 100 km de capitala Letoniei, Riga. E singurul oraș din Letonia care sărbătorește ziua numelui în fiecare an, pe 4 martie. În ultima săptămână a lunii iulie, are loc annual Festivalul Regiunii Auce.
Distanța între Ungheni și Auce – 1200 km
Website: auce.lv

 

 


Mankato, Minnesota, SUA
Acord de înfrățire – august 2011

Mankato, cu o populație de 42600 de locuitori, este centru regional, desemnat ca al XIV-lea oraș micropolitan din SUA și al cincilea oraș ca mărime din statul Minnesota, în afara zonei metropolitane Minneapolis – Saint Paul. Orașul se caracterizează printr-o creștere economică continuă, dezvoltare  multidimensională și standarde bune de viață.
Distanța între Ungheni și Mankato – 8300 km
Website: mankato-mn.gov


Cascais, Portugalia
Acord de înfrățire – iunie 2012

Orașul Cascais, cu o populație de 35000 de locuitori, reprezintă fosta reședință a familiei regale și este pionier al turismului în Portugalia. E situat la 30 km de Lisabona, fiind o suburbie cosmopolită a capitalei portugheze și una dintre cele mai bogate localități din Portugalia. Localitatea se află în partea de vest a Portugaliei, pe malul Atlanticului.
Distanța între Ungheni și Cascais – 3300 km
Website: www.cm-cascais.pt 

 


Joniškis, Lituania
Acord de înfrățire – august 2013

Joniškis, cu o populație de 11150 de locuitori, se află în nordul Lituaniei și este renumit prin monumentele sale arhitecturale. Orașul a devenit celebru și datorită Festivalului Vişinelor, care este sărbătorit anual cu mare fast de către localnici. Datorită formei geografice a localității, care se aseamănă cu o inimă, deţine titlul de ”Inima Lituaniei”.
Distanța între Ungheni și Joniškis – 1280 km
Website: joniskis.lt

 


Novoselytsya / Noua Suliță, Ucraina
Acord de înfrățire – decembrie 2014

Noua Suliță (în ucraineană Новоселиця, în rusă Новоселица) este un oraș în regiunea Cernăuți (Ucraina), centru administrativ al raionului omonim. Are o populație de 7580 de locuitori, este situat la 28 km de Cernăuți și la 39 km de Hotin.
Distanța între Ungheni și Novoselytsya – 550 km

 


Dorohoi, România
Acord de înfrățire – martie 2015

Dorohoi este un municipiu în județul Botoșani, România. Se află pe malul râului Jijia, la 36  km de municipiul Botoșani, care este reședința județului cu același nume. Are o populație de 24.309 locuitori. Localitatea a dat numeroase personalități, printre care actorii Octavian Cotescu și Rodica Tapalagă, s criitorul Păstorel Teodoreanu, regizorii Dan Pița și Gabriel Pintilei.
Distanța între Ungheni și Dorohoi – 180 km
Website: www.primariadorohoi.ro


Kutaisi, Georgia
Acord de înfrățire – mai 2015

Municipiul Kutaisi, cu o populație de 185965 de locuitori, este centul administrativ al regiunii Imeretia, al doilea oraș ca mărime din Georgia și unul dintre cele mai importante centre industriale și culturale. Orașul este situat în vestul Georgiei, pe ambele maluri ale râului Rioni, fiind și un centru turistic important. Aici se află catedrala Bagrati și mănăstirea Gelati,  obiective incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. În preajma orașului se află Rezervația naturală Satapalia, a cărei peșteri din calcar și fosilele de dinozaur reprezintă o atracție pentru turiști. Kutaisi este unul dintre cele mai vechi orașe din Georgia, datând din sec. VI-V î.Hr.

Distanța între Ungheni și Kutaisi – 1320 km
Website: www.kutaisi.gov.ge/en


Andrézieux-Bouthéon, Franța
Acord de înfrățire – august 2016

Orașul Andrézieux-Bouthéo este o localitate ce a rezultat din fuziunea, în 1965, a două comune: Andrézieux și Bouthéon. Actualul oraș, cu o populație de 9876 locuitori, este situat pe malul drept al râului Loire, regiunea Rhône-Alpes din sud-estul Franței. Orașul este cunoscut prin faptul că a reprezentat punctul terminus al primei linii de cale ferate din Franța, datorită căreia a devenit un important nod comercial. Aici se îmbină armonios patrimoniul istoric și formele arhitecturale moderne.
Distanța între Ungheni și Andrézieux-Bouthéon – 1800 km
Website: www.andrezieux-boutheon.com


Ararat, Armenia
Acord de înfrățire – august 2016

Situat la 48 km de Erevan, capitala Armeniei, orașul Ararat, cu o populație de 20235 de locuitori, este un adevărat centru al industriei grele. Aici funcționează o fabrică de ciment și alta de prelucrare a aurului. Numele orașului vine de la celebrul munte Ararat, situat la doar 7 km distanță. Localitatea este situată în câmpia Ararat, considerată cea mai fertilă câmpie din țară și unde se află cele mai mari localități din Armenia.
Distanța între Ungheni și Ararat – 1600 km
Website: www.araratcity.am


Iași, România
Acord de Înfrățire – octombrie 2016

Municipiul Iași, cu o populație de 359843 de locuitori, este un important pol de dezvoltare al părţii estice a Uniunii Europene. Reprezintă unul din cele mai mari centre universitare din România, cu peste 40000 de studenţi anual, înscriși la 5 universități de stat şi 2 universităţi private. Important centru cultural şi istoric, are un impresionant patrimoniu cultural şi religios.
Distanța între Ungheni și Iași – 20 km
Website: www.primaria-iasi.ro


Cluj-Napoca, România
Acord de înfrățire – noiembrie 2016

Cluj-Napoca, cu o populație de 309136 locuitori, este al patrulea oraș ca mărime din România și unul dintre cele mai importante centre academice, culturale și industriale. În Cluj-Napoca se află cea mai mare universitate din România, Universitatea Babes-Bolyai. Orașul are una dintre cele mai dinamice economii din România, o infrastructură de transport dezvoltată, potențial turistic, mediu de afaceri dinamic și rată scăzută a șomajului.
Distanța între Ungheni și Cluj-Napoca – 330 km
Website: www.primariaclujnapoca.ro


Bucuresti

Sector 5 București, România

Acord de cooperare – septembrie 2018

Sectorul 5 București, cu o populație de 298526 de locuitori, este situat în partea de sud-vest a capitalei României, în direcția orașelor Giurgiu și Alexandria. Sectorul 5 București cuprinde una dintre cele mai importante zone istorice ale Bucureștiului. Aici se află Palatul Parlamentului, zona Mihai Vodă,  Teatrul de Operă și Balet, Palatul Administrativ al municipiului București.
Distanța între Ungheni și București (Sector 5) – 336 km

 


Nanchang, China
Memorandum de înțelegere – octombrie 2018

Nanchang este capitala provinciei Jiangxi din sud-estul Chinei, are o populație:  5,3 milioane de locuitori. E un important centru politic și economic, dispune de una dintre cele mai complexe infrastructuri de transport. Orașul e supranumit ”Perla verde a Chinei de Sud”.
Distanța între Ungheni și Nanchang – 7600 km

 


Tskaltubo, Georgia
Acord de înfrățire – mai 2021

Situat în partea centrală a Georgiei de Vest, în ținutul Imereti, Tskaltubo, cu o populație de 51425 de locuitori, este unul dintre orașele balneare istorice emblematice ale Georgiei, celebru pentru apele sale minerale. Se află la 240 km de capitala Georgiei, Tbilisi. Orașul atrage prin peșterile sale, aici fiind și cea mai mare peșteră din Georgia,    Prometeu.

Distanța între Ungheni și Tskaltubo – 1330 km
Website: www.tskaltubo-gov-ge


Bistrița, România
Acord de înfrățire – 1 decembrie 2022

Situat în partea nordică a României, la poalele Munților Bârgăului, Bistrița este municipiul de reședință a județului Bistrița-Năsăud, având o populație de peste 75.000 de locuitori. Este un oraș încărcat de istorie, cu obiective turistice interesante și o arhitectură locală unică. Se află la o distanță de 440 km de capitala României, București.

Distanța între Ungheni și Bistrița – 350 km
Website: www.primariabistrita.ro