×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Cetățenii din localitățile rurale instruiți privind colectarea selectivă și managementul modern al deșeurilor

COMUNICAT DE PRESĂ

29.07.2021                                                                                                       mun. Ungheni

În perioada 20-28 iulie 2021, în localitățile rurale beneficiare au avut loc instruirile privind colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor prin utilizarea tehnologiilor inovatoare/managementul modern al deșeurilor, în cadrul proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi” /Anti-littering partnership for green rural areas”/APRA, implementat de orașul Tskaltubo (Georgia) în parteneriat  cu  REC Caucasus  Armenia (Armenia), Primăria Municipiului Ungheni (Moldova), Asociația Tehnopol Galați (România) și Uniunea Oamenilor de Știință Imereti „Spectri” (Georgia), în cadrul Programului operațional comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

La seminarele de instruire desfășurate au participat 255 de reprezentanți ai grupurilor țintă: angajați în administrația publică locală și instituțiile publice, consilieri locali, agenți economici, proprietari de gospodării țărănești, reprezentanți ai ONG-urilor, Grupurilor de Inițiativă Locală, activiști civici, femei, responsabili de presă și de relațiile cu mass media din comunele Mănoilești, Valea Mare, Zagarancea, Pîrlița și satul Costuleni, raionul Ungheni.

Participanții la cele 10 seminare de instruire au aflat despre problemele de mediu și măsurile de ameliorare a acestora în raionul Ungheni, inclusiv acțiunile și recomandările pentru diminuarea poluării râului Prut. De asemenea, ei au fost familizarizați cu practicile de colectare selectivă / reciclare a deșeurilor și rolul acestora pentru combaterea poluării mediului. În cadrul exercițiilor practice în grup și a lucrului în echipă, participanții au exersat și au identificat diverse măsuri eficiente care trebuie și pot fi întreprise la nivel local și național pentru diminuarea poluării mediului.

Toate subiectele abordate la aceste instruiri s-au dovedit a fi foarte importante pentru participanți din perspectiva consolidării și acumulării de cunoștințe noi privind colectarea selectivă, reciclarea și managementul modern al deșeurilor. Participanții au conștientizat că doar prin colectarea separată a deșeurilor este posibilă reciclarea lor și implicit diminuarea cantității de deșeuri în depozitele de deșeuri și gospodăriile individuale.

Începând cu luna mai 2021 cetățenii din localitățile rurale beneficiare ale proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi” aplică în practică colectarea selectivă a deșeurilor, fiind utilizate containere demonstrative pentru deșeurile din plastic și hârtie recepționate de la Primăria municipiului Ungheni. Este de remarcat angajamentul tuturor participanților de a disemina în familii, între prieteni, la locul de muncă și în comunitățile lor informațiile și cunoștințele obținute pentru a proteja mediului înconjurător și respectiv sănătatea oamenilor.

Instruirile s-au desfășurat cu respectarea tuturor normelor de siguranță impuse de situația pandemică actuală: purtare măști, dezinfectare mâini și respectare distanță socială.

O galerie foto despre instruiri vedeți aici.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect

Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com