Monumente arhitecturale
Catedrala episcopală „Sf. Alexandru Nevski”
Este o adevărată bijuterie a Unghenului, creată la începutul secolului al XX-lea, după proiectul celebrului arhitect Alexandru Bernardazzi. Pe locul înălțării catedralei, în anul 1877, a fost citit, în fața armatei ruse, manifestul imperial despre declararea de către Imperiul Rus a războiului contra Imperiului Otoman. În perioada sovietică aici a fost muzeu. Biserica și-a reluat activitatea în anul 1991, după ce a fost reparată și sfințită de un sobor de 12 preoți. Din 2011, este catedrală episcopală.
Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”
Este cel mai vechi lăcas bisericesc din Ungheni. A fost înălţat la în 1882, pe moşia satului Dănuţeni, astăzi cartier al municipiului Ungheni. Ctitorul acesteia este principele Constantin Moruzi, descendent al unei influente dinastii fanariote. El a ales cel mai înalt loc pentru construcţia bisericii, ca, urcând pe clopotniţă, să se vadă Iaşul. Arhitectura poartă amprenta stilului rus. Biserica a activat din 1887 până în 1961, când a fost închisă de sovietici. Și-a reluat activitatea la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Aici se află un cavou, unde își doarme somnul de veci Constantin Moruzi și nepotul său, Pavel.
Gara feroviară
Este cel mai vechi edificiu urbanistic din Ungheni, fiind construită de ruși în anii 1874-1875, când a fost dată în exploatare și calea ferată. În anii interbelici, gara respectivă din Ungheni a purtat numele domnitorului Vasile Lupu. După Războiul al doilea mondial, sovieticii i-au scos numele, au intervenit în construcție, astfel că edificiul poartă amprenta stilului ”Ampir stalinist”. În nodul de cale ferată Ungheni trenurile ce ies din Republica Moldova spre România și mai departe trec de pe ecartament lat (standard sovietic) pe ecartament mai îngust (standard european).
Clădirile în stil ”Ampir Stalinist”
La Ungheni au fost construite doar câteva edificii publice de acest fel – la începutul anilor 50 ai secolului trecut. Stilul arhitectural ”Ampir Stalinist” se remarcă printr-un plan regulat, aplicat cu decor bogat, conținând elemente de imitație din stilul baroc, îmbinate cu elemente reprezentative sovietice – stele, drapele etc. – menite să exprime puterea imperiului sovietic. Elemente ale acestui stil se regăsesc și azi în clădirea Consiliului Raional, a Colegiului de Medicină, a blocului locativ nr. 45 de pe strada Eminescu.