×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Obiective turistice

Muzeul de Istorie şi Etnografie

Este o instituţie de cercetare, valorificare şi promovare a culturii comunităţilor aflate în Valea Prutului mijlociu. Colecţiile muzeului numără peste 10 000 de piese, multe dintre ele foarte vechi și de o valoare incontestabilă. Muzeul găzduiește în permanență expoziții de artă, simpozioane științifice, editează lucrări științifice. Are și un Buletin al său ”Pyretus”

Podul feroviar peste Prut ”Gustave Eiffel”
A fost construit între anii 1876-1877, fiind supranumit ”Turnul Eiffel culcat”. Se consideră că schițele au fost făcute de renumitul inginer francez Alexandre Gustave Eiffel, chiar dacă în acest sens nu a fost găsit nici un document oficial. Este unicul pod feroviar ce leagă cele două maluri ale Prutului. Printr-o decizie a Consiliului Orășenesc din 20 aprilie 2012, cu ocazia celor 135 de ani de la inaugurare, podul a fost numit ”Gustave Eiffel”.
La 6 mai 1990, aici a avut loc primul și cel mai important pod de flori, când românii de pe ambele maluri ale Prutului au reușit să-și strângă mâna, după 35 de ani de izolare.

Aleea cu castani

Copacii au fost plantați în 1975, odată cu construirea și amenajarea străzii centrale, Națională (în acele vremuri, se numea Lenin). Cei pesate 650 de arbuști de castani au fost sădiți de-a lungul străzii, pe o parte și pe alta, pe o lungime de aproximativ 4 km.
Peste ani, a devenit o mândrie a unghenenilor, iar în fiecare primăvară este organizat și un festival ce poartă numele ”Aleea cu castani”.
Se consideră că aleea castanilor din Ungheni este una dintre cele mai lungi de acest fel din Europa.

Sculpturile
Municipiul Ungheni are, la momentul actual, cele mai multe sculpturi. Majoritatea dintre ele – 80 – au fost  realizate în cadrul a șapte tabere (simpozioane) de sculptură, organizate de Primăria Ungheni începând cu anul 2000. Pentru acest fapt, Ungheniul este supranumit ”Orașul sculpturilor”.
Lista cu numele sculpturilor, a autorilor și amplasarea lor o puteți vedea la compartimentul ”Sculpturi” (harta sculpturilor).

Monumente arhitecturale
Ungheniul, fiind o așezare urbană relativ tânără (până în 1940 avea statutul de sat) nu are multe monumente arhitecturale, dar cele care sunt au o valoare importantă. Cel mai vechi edificiu urbanistic din Ungheni este Gara feroviară, după care urmează Biserica ”Sf. Irh. Nicolae” și Catedrala episcopală ”Sf. Alexandru Nevski”.
Lista monumentelor arhitecturale din Ungheni cu o scurtă caracterizare a fiecăruia, o puteți vedea la compartimentul ”Monumente arhitecturale”.

OBIECTIVE TURISTICE INDUSTRIALE
Fabrica de ceramică
Activitatea desfăşurată aici este apropiată meşteşugăritului popular. Atractiv este aspectul general al procesului de producţie, prin caracterul original al acestuia, care s-a păstrat de la începuturi.  Întreprinderea a fost înființată în 1966.

Fabrica de covoare
Este vorba de arta ţesutului covorului modern, fabrica fiind deschisă la Ungheni în 1980. Întreprinderea are un muzeu al mostrelor produse de-a lungul existenţei sale, care trezeşte interesul vizitatorului.