×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Personalități marcante

Shmuel Cohen (Samuil Kogan), autorul muzicii imnului național al Israelului
(1870 – 1940)
Născut la Ungheni. La vârsta de 8 ani, familia sa emigrează în Palestina, în noua așezare evreiască Rishon Letzion, în prezent oraș în Israel. În 1888, Shmuel Cohen a potrivit textul poeziei lui Nahtali Herz Imber, ”Hatikva” (”Speranța”), pe o melodie populară, pe care o cunoștea din copilărie, aceasta fiind de proveniență românească. Cântecul respectiv a devenit imnul Statului Israel după 1948.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Hatikva


A. L. Diamond, scenarist, deținător al premiului Oscar
(27 iunie 1920 – 21 aprilie 1988)
Născut Ițec Domnici, în Ungheni, Regatul României (în prezent, Republica Moldova). În 1929, familia Domnici emigrează în SUA. Scenariile sale le semnază cu numele A. L. Diamond. În 1960, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, alături de regizorul Billy Wilder. A scris scenarii la 28 de filme artistice, printre care: ”Afaceri încurcate” (1952),  ”Unora le place jazzul” (1959), ”Apartamentul (1960).
https://ro.wikipedia.org/wiki/I._A._L._Diamond


Lidia Hlib (nume complet Elisabeta Lidia Hlib), scriitoare pentru copii
(n. 2 februarie 1944)
Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Debutul literar l-a avut în anul 1967, când a publicat în revista ”Moldova” miniatura pentru copii ”Micuța”. Are publicate  10 volume de povestiri pentru copii, printre care: ”Stăpâna lunilor de vară”, ”Regina nopții”,” Zâna celor micuți”, ”Floarea cu mii de petale”, ”Surpriza lui Moș Crăciun”.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lidia_Hlib


Ilie Cojocaru, artist plastic
(n. 31 martie 1950)
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Membru fondator al Grupului Zece. Are lucrări în colecții publice și private din Republica Moldova și de peste hotare. A expus în România, Federația Rusă, Germania, Spania, Ucraina, SUA, Cehia. Distincții: Premiul Ministerului Culturii din România (1999), Premiul Uniunii Artișțtilor Plastici din Moldova (2002), Premiul Ministerului Culturii din Moldova, ”Mihai Grecu” (2014).
http://orasulungheni.blogspot.com/2015/07/pictorul-ilie-cojocaru-din-orasul.html


Victor Cobzac, artist plastic
(n. 6 septembrie 1950)
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, al Asociatiei Internationale a Plasticienilor. Autor de ilustraţii la 30 de cărţi, autor a peste 180 de poezii, publicate în volumul de versuri ”Design poetic”. Conferenţiar la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, profesor de desen, pictură şi compoziţie la Liceul Republican de Arte Plastice ”Igor Vieru” din Chişinău.
https://www.timpul.md/articol/victor-cobzac-arta-mea-am-dedicat-o-dragostei-31421.html


Dumitru Verdianu, sculptor
(n. 14 octombrie 1954)
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și din Federația Rusă. Membru AIAP-UNESCO, Paris, membru al Uniunii Artiștilor Profesioniști din Austria. Peste 200 de participări la expoziții naționale, internaționale, personale și de grup. Lucrări în colecțiile Muzeului Rus din Sankt-Petersburg, Galeriei Tretiakov din Moscova, alte muzee din Rusia și România.
https://unghiul.com/dumitru-verdianu-mereu-revine-la-origini/


Valeriu Curtu, caricaturist, pictor scenograf
(n. 24 aprilie 1956)
Are peste 100 de premii, medalii şi diplome la concursuri internaționale de caricatură, 20 dintre ele fiind pentru locul I. Din 2010, organizează Concursul Internaţional de Caricatură de la Berlin. Lucrările lui au fost achiziţionate de Galeria Tretiakov din Moscova (Rusia), Muzeul de Caricatură din Basel (Elveţia), Muzeul de Caricatură din Vianden (Luxemburg), Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul din Kioto (Japonia).
https://www.timpul.md/articol/40-de-caricaturi-semnate-de-valeriu-curtu-expuse-la-muzeul-national-de-arta–97083.html


Ion Zderciuc, sculptor
(n. 24 aprilie 1957)
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Membru AIAP-UNESCO, Paris.
Peste 150 de participări la expoziții naționale, internaționale, personale și de grup. Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova pentru sculptură (2000), Ordinul național ”Pentru merit” în grad de Comandor, București, România.
https://m.moldovenii.md/md/people/1049


Peza Boutnari (Petru Butnaru), baterist, deținător a 9 recorduri Guiness
(n. 10 iulie 1958)
În 1988-1991, a fost baterist în formaţia ”Legenda” din Chișinău, apoi în formaţia ”Modest”, pe atunci ”Stupeni”, o legendă a rock-ului din Federația Rusă. De 30 de ani e stabilit în Germania, unde e profesor de percuție. În anul 2004, a stabilit 9 (nouă) recorduri Guiness la instrumentele de percuţie, efectuînd câte 15 bătăi la tobe într-o secundă, în diferite stiluri.
https://www.expresul.md/2011/07/26/la-un-%E2%80%9Eespresso-de-ungheni%E2%80%9D-cu-bateristul-peza-boutnari-petru-butnaru%E2%80%9Eimi-doresc-foarte-mult-ca-moldova-inclusiv-ungheniul-sa-se-reabiliteze-si-asta-o-poate-face-prin-cultu/


Victor Crudu, artist plastic
(n. 1958)
Autorul stemei municipiului Ungheni, câștigător a peste 50 de concursuri internaționale de caricatură, deținător a 40 de premii și 20 de cupe. Restaurator de covoare vechi moldovenești.
https://unghiul.com/victor-crudu-am-propria-mea-viziune-asupra-lumii-si-atat/


Veaceslav Bodolica, interpret de muzică pop
(n. 18 iunie 1977)
Membru al trupei ”Premier Ministr” din Federația Rusă, extrem de populară în anii 1998-2006, Veaceslav Bodolica fiind și autorul majorității pieselor interpretate de formație.
S-a produs ca actor în patru pelicule cinematografice, cel mai faimos fiind serialul ” Моя прекрасная няня” (Dădaca mea minunată). Scrie piese pentru vedetele estradei din Rusia
http://www.moldova.ms/?l=ro&a=88&i=158


Petru Moiseev, baterist
(n. 1978)
Este unul dintre cei mai apreciați și solicitați percuționiști din Republica Moldova. Primul  proiect muzical la care participă este formația de jazz-rock ”X-Band” din Ungheni, lider al căreia era interpretul Vali Boghean, cu care a avut ulterior numeroase colaborări; apoi cu  Marcel Ștefăneț în proiectul Transbalkanica, cu Formația ”Tharmis”, cu ”Alex Calancea Band”, cu interpreta Geta Burlacu. Profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
http://allfun.md/article/41800
https://unghiul.com/petru-moiseev-toba-e-ca-inima-omului/


Mariana Dahan (Medvițchi), fondatoare  Global Blockchain Business Council
(n. martie 1980)
Activistă în domeniul drepturilor omului, figură proeminentă în lumea identificării digitale. Este fondatoarea rețelei identității mondiale, o organizație nonprofit care promovează identitatea universală. A fost coordonatoare de programe și specialist senior în tehnologii de informare și comunicare la Banca Mondială. Este  fondatoare la Global Blockchain Business Council. În 2018, a intrat în TOP 100 cei mai influenți oameni din lume.
https://www.publika.md/mariana-dahan-moldoveanca-care-a-intrat-in-top-100-cei-mai-influenti-oameni-din-lume-2018-cine-este-si-cu-ce-se-ocupa_2995150.html


Dana Marchitan, interpretă de muzică pop
(n. 5 iunie 1983)
Și-a făcut un loc în estrada moldovenească la începutul anilor 2000. A participat la șase ediții naționale a ”Eurovision”, s-a remarcat la concursul de muzică televizat X-Factor România.
În 2005, a lansat albumul său de debut, intitulat ”Sandwich Blues”. http://marchitandana.uv.ro/cv.html


Alexandru Plăcintă, caricaturist
(n. în 1983)
S-a remarcat prin caricaturile făcute unor oameni politici din Republica Moldova și din străinătate. A vernisat o expoziție de caricaturi ale 40 de politicieni moldoveni în Parlamentul Republicii Moldova. Expoziție în Palatul Europei din Strasbourg, cu caricaturi ale şefilor celor 48 de delegaţii participante la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei. Galerie de caricaturi ale miniștrilor Transporturilor și Infrastructurii din Republica Moldova.
https://www.expresul.md/2020/01/27/seful-delegatiei-ue-la-chisinau-intr-o-caricatura-a-unui-unghenean-reactia-inaltului-oficial/


Ioana Isac, poetă
(n. 1994)
Prima plachetă de versuri, ”În umbra unei stele”, a editat-o la doar 15 ani, obținând pentru ea o menţiune la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret din Chişinău. A urmat apoi volumul de poezii ”Ei confundau librăria cu libertatea”. În 2019, câteva poezii de-ale ei au fost incluse în antologia rusească „Там, куда я точно вернусь (15 молодых поэтов Республики Молдова)”.  Este inițiatoarea audio-poeziilor, participând la diverse proiecte de acest ge,
https://moldova.europalibera.org/a/jurnalul-saptamanal-cu-ioana-isac/29617702.html