×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Forumul Național „Optăm pentru zone urbane și rurale verzi fără deșeuri”

   C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

          Forumul Național „Optăm pentru zone urbane și rurale verzi fără deșeuri”

Pe data de 04 august  2022, la Centrul de Informare pentru Cetățeni din municipiul   Ungheni, a   avut loc Forumul Național  „Optăm pentru  zone  urbane și rurale  verzi fără deșeuri” organizat în cadrul proiectului Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”/BSB 1138, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014 -2020. Scopul acestui eveniment a fost să informeze și să sensibilizeze publicul larg despre necesitatea și importanța protecției mediului înconjurător.

Participanții la eveniment au fost familiarizați cu cele mai inovative practici de management al deșeurilor în municipiul  Iași  înfrățit cu municipiul Ungheni, prezentate de Luminița Nazare, Consilier, Serviciul Promovare și Monitorizare Calitate Mediu, Primăria Iași, România  și   au fost informați despre despre managementul eficient al deșeurilor  pentru  atingerea  Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local și regional. Având în vedere actualitatea subiectului privind schimbările climatice și necesitatea reducerii consumului exagerat de resurse naturale, participanții au aflat despre inovațiile naționale în eficiență energetică și mediu, de la profesorul Nicolae Covalenco, doctor în științe tehnice, expert de mediu din Chișinău.

De asemenea, la forum  au  fost prezentate serviciile mai bune de salubrizare, colectare și evacuare a deșeurilor în Ungheni, istoriile de succes privind protecția mediului  în  Proiectul  BSB1138 „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi” și anume, pilotarea colectarii selective a deșeurilor in zonele rurale prin crearea Punctului de Consultare și Educație privind reciclarea deșeurilor și educația ecologică pentru un mediu înconjurător sănătos.

Prezenți la eveniment, primarii localităților rurale beneficiare au împărtășit din experiența lor în ceea ce privește colectarea deșeurilor în localitățile pe care le administrează și și-au exprimat deschiderea pentru extinderea și implementarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor în comunitățile lor.

Atât vorbitorii, cât și cei peste cincizeci de participanți la forum, reprezentanți ai autorităților publice locale din municipiul Ungheni și 7 localități rurale beneficiare din raionul Ungheni (primari, viceprimari, funcționari publici, aleși locali ), reprezentanți ai instituțiilor publice, asociaţiilor obștești, grupurilor de inițiativă locală și agenților economici, au subliniat că protecția mediului înconjurător  este esențială pentru fiecare locuitor al planetei Pământ. „Numai grija față de mediu face posibilă menținerea planetei la un nivel adecvat pentru trai. În vremurile noastre, această problemă devine din ce în ce mai relevantă, deoarece dezvoltarea tehnologică a cauzat daune ireparabile mediului. Zilnic, fiecare dintre noi poate contribui pentru un mediu mai curat dacă facem pași mici și devenim mai prietenoși cu mediul înconjurător”, au fost câteva dintre cele mai relevante concluzii ale participanților.

Poze de la eveniment vedeți aici.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect
Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com