×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Comunicat de presă: Instruiri privind problemele poluării apelor și principiul 3R de management al deșeurilor

08  februarie  2021

 mun.   Ungheni

În perioada 27 ianuarie – 04 februarie 2021, în incinta Centrului de Informare pentru Cetățeni al Primăriei municipiului Ungheni s-au desfășurat 4 instruiri ale profesorilor din municipiul Ungheni și 6 localități rurale în cadrul Proiectului BSB1138 „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”/ „Anti-Littering Partnership for Green Rural Areas” / APRA”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Municipalitatea Tskaltubo (Georgia) – Partenerul Lider, REC Caucasus Armenia (Armenia), Primăria Municipiului Ungheni (Moldova), Asociația Tehnopol Galați (România), Uniunea Oamenilor de Știință Imereti “Spectri” (Georgia).

La debutul acestor instruiri, viceprimarul municipiului Ungheni Dionosie TERNOVSCHI a vorbit despre rolul și importanța profesorilor în educația elevilor privind protecția mediului înconjurător și i-a încurajat să se implice cât mai energic în diverse activități de ecologizare în comunitățile lor. Cu referire la importanța subiectelor legate de poluarea apelor, Svetlana CIOBANU, co-coordonator al proiectului, a subliniat că informarea și educarea publicului reprezintă factorul esențial pentru protecția mediului, iar conștientizarea consecințelor negative ale poluării mediului cu siguranță va contribui la formarea unui comportament ecologic corect, în special pentru sănătatea oamenilor.

La instruiri au participat profesori din 10 instituții preuniversitare: 4 școli din municipiul Ungheni: Școala primară „Spiridon Vangheli”, Liceele Teoretice „I. Creangă”, „M. Eminescu”, „Gh. Asachi” și 6 școli din localitățile rurale ale raionului Ungheni beneficiare ale proiectului: Gimnaziul „A.Chivriga” din comuna Valea Mare, Gimnaziile din satul Costuleni și comuna Manoilești, Gimnaziile din satele Zagarancea și Semeni, comuna Zagarancea, Liceul Teoretic „A.Mateevici” din comuna Pîrlița.

Subiectele „Problemele poluării râurilor și mărilor” și Principiul 3R de management al deșeurilor, inclusiv compostarea” abordate în cadrul instruirilor au cuprins un spectru foarte larg de informații și exemple de bune practici. Participanții au fost familiarizați cu provocările legate de Marea Neagră, râurile Prut și Nistru și cu factorii care duc la poluarea apelor. Ei au identificat și prioritizat mai multe acțiuni pe care ar putea să le întreprindă fiecare cetățean pentru a face față provocărilor actuale de mediu. La final, profesorii au primit certificate de participare la instruiri pe care le-au calificat foarte utile pentru ei.

O galerie foto de la instruirile profesorilor vedeți aici.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect

Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com