×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Capitala Tineretului 2023 și-a intrat oficial în drepturi

În ziua de 10 aprilie, în municipiul Ungheni s-au adunat sute de tineri, pentru a celebra Capitala Tineretului 2023, titlu conferit municipiului Ungheni în urma unui concurs deschis, desfășurat de către Ministerul Educației și Cercetării la finele anului 2022.

Festivitatea a început cu un alai al tinerilor pe strada centrală – Națională, după care a continuat pe Piața Independenței, unde a avut loc un mini-spectacol prezentat de Grupul „Majorette-show Iuventa” din Cahul. Zeci de tineri, îndrumați de coregrafa Cristina Bejenaru de la Palatul de Cultură din Ungheni, au venit în fața semenilor lor cu un flashmob cu genericul „Tinerii pentru o lume mai bună”.

Evenimente importante au avut loc și la Palatul de Cultură, unde au fost amenajate spații și prezentate diferite activități de interes pentru tineri, panouri pentru fotografii tematice, expoziții de desene, fotografii și postere.

În aceeași zi a fost lansat imnul, sigla și sloganul Capitalei Tineretului, au fost prezentate materiale video cu genericul „Ce vor tinerii?” și, respectiv, „Capitala Tineretului 2023 la Ungheni”. În fața publicului a evoluat interpreta Valeria Marcu, originară din Ungheni, Grupul „Impuls” de la Palatul de Cultură și Grupul „Majorette-show Iuventa” din Cahul.

Prezent la eveniment, Sergiu Gurin, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării, a menționat: „Acest program aduce un suflu activ și mai dinamic la nivel local, mobilizând autoritățile publice locale, societatea civilă, centrele de tineret, consiliile de tineret și liderii de tineret pentru a realiza dezideratele tinerilor conform așteptărilor și potențialului acestora. Totodată, prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, Capitala Tineretului Ungheni va beneficia de suport metodologic și financiar în realizarea cât mai eficientă a programului de acțiuni preconizat”.

Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a remarcat: „Ungheniul este orașul unde a început Programul Național „Capitala Tineretului – în 2011, și, iată, Capitala Tineretului revine acum, în 2023, la Ungheni. Acest lucru nu este întâmplător, căci avem un număr impunător de tineri. Doar în cele 5 licee, 2 colegii, Școala Profesională și Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, își fac studiile peste 5000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani. În municipiul Ungheni avem și un cartier numit al Tinereții. Aici, la Ungheni, este locul unde tinerii se conectează”. Dânsul a mai spus că în anul curent, vor avea loc numeroase evenimente pentru tineri, îndemnându-i pe aceștia să îndrăznească să-și trăiască visurile.

De notat că sloganul Capitalei Tineretului 2023 este: „Îndrăznește să-ți trăiești visurile. Din nou!”.

Evenimentul s-a încheiat cu o prezentare în plen a noi recomandări pentru „Agenda Tinerilor 2023-2024” la nivel local, urmare a discuțiilor avute de tineri în cadrul unor șezători moderne, organizate și desfășurate în aceeași zi.

Organizatorul principal al evenimentului de lansare a Capitalei Tineretului 2023 a fost AO „Făclia”, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni.

Activitatea se înscrie în Programul național pentru tineret al Ministerului Educației și Cercetării, implementat prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret.