×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice sărbătorită în municipiul Ungheni

Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”

„Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice/ DEEE (14 octombrie 2020) a fost sărbătorită în municipiul Ungheni în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/eMS BSB457, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014 -2020.

Evenimentul a fost marcat prin acțiuni de încurajare și responsabilizare a unghenenilor ca să colecteze selectiv și să predea în mod corect aparatele electrice și electronice uzate. Astfel, să demonstreze că fiecare cetățean în parte poate contribui la reducerea poluării mediului în orașul Ungheni și localitățile limitrofe.

Pentru a artage atenția publicului larg asupra importanței reciclării DEEE-urilor, în prima zi a lunii curente,  Primăria municipiului Ungheni a lansat campania  de conștientizare cu genericul  „Împreună colectăm responsabil DEEE-urile!”, desfășurată în parteneriat cu ÎM „AVE – Ungheni” și AO „Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă”. Miza campaniei a fost pusă pe convingerea locuitorilor urbei și înțelegerea că aruncarea la întâmplare a DEEE-urilor duce la poluarea excesivă a mediului înconjurător și dăunează grav sănătății.

Pe pagina de facebook a Primăriei municipiului Ungheni au fost publicate un comunicat de presă și un poster cu informații utile despre colectarea selectivă, reutilizarea, recuperarea, reciclarea și preluarea gratuită a DEEE-urilor. În această ordine de idei, cetățenii, instituțiile publice și private au fost invitați să se adreseze la oficiul „AVE-Ungheni” pentru a preda aparatele electrice și electronice uzate. Mai mulți locuitori de la periferiile  orașului Ungheni au reacționat și s-au debarasat de aceste deșeuri, recunoscînd că nu au știut despre acest serviciu.

În cadrul campaniei, ÎM „AVE Ungheni” a desfășurat un șir de activități demonstrative cum recepționează direct de la cetățeni diverse echipamente electrice și electronice uzate de dimensiuni mari (frigidere, mașini de spălat, etc.), de dimensiuni medii și mici (televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie, etc.), pe care le încarcă cu o autospecială, le transportă și depozitează într-o hală special amenajată în acest scop. Cetățenii au fost informați că pot beneficia oricând de acest seviciu gratuit pe care îl prestează  ÎM „AVE Ungheni”.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice marcată pentru prima oară în municipiul Ungheni a fost un bun prilej pentru toți unghenenii să se solidarizeze împotriva poluării cu DEEE-uri și să manifeste grija față de orașul lor, unde mediul înconjurător trebuie să fie curat și oamenii sănătoși.

Acțiunile realizate cu prilejul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice au impulsionat procesul de colectare a DEEE-urilor în municipiul Ungheni, gestionat al doilea an consecutiv de ÎM „AVE Ungheni”. Remarcăm acest început bun de mobilizare civică și îndemnăm toți locuitorii orașului Ungheni să continuie colectarea selectivă a  DEEE-urilor!

O galerie foto de la eveniment vedeți aici.