×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ungheni – Capitala Tineretului 2023. Retrospectiva lunii mai

La finele anului 2022, urmare a unui concurs desfășurat de către Ministerul Educației, municipiul Ungheni a fost declarat Capitala Tineretului 2023. Oficial, Capitala Tineretului la Ungheni a fost lansată pe 10 aprilie. De atunci, au loc tot mai multe activități dedicate tinerilor și cu participarea tinerilor noștri.
De notat că, pentru realizarea evenimentelor preconizate de acest program național, au fost selectate trei asociații obștești din municipiului Ungheni: „Alfa Beta”, „Făclia” și Centrul de Dezvoltare Personală.
Banii pentru desfășurarea evenimentelor, prevăzute de Programul Național „Capitala Tineretului” sunt alocați de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret. Primăria municipiului Ungheni este parteneră în organizarea și desfășurarea evenimentelor pentru tineri, venind cu suport logistic și co-finanțări.
În luna mai, ca și în cele precedente, tinerii s-au aflat în prim-plan. Vedeți în rândurile ce urmează o retrospectivă a evenimentelor ce au fost desfășurate pe parcursul lunii mai.

✅️ În primele zile ale lunii mai, AO „Făclia” a lansat Campania de conștientizare „Europa pentru TINEri”. Astfel, tinerii au fost invitați să participe la informarea semenilor despre valorile europene și proiectele implementate la Ungheni, în ultimii 3 ani, cu suportul Uniunii Europene, realizând împreună o expoziție de fotografii și desene cu genericul: „Ungheni – oraș european”, precum și materiale video. Fotografiile și materialele video le găsiți pe paginile de facebook Capitala Tineretului și AO „Făclia”.
✅️ AO „Alfa Beta” a organizat o Școală de jurnalism, la care au participat 30 de tineri, care au învățat ce înseamnă să fii jurnalist, cum să scrii o știre și ce este fotojurnalismul. Cursurile au început în luna aprilie și s-au finalizat la începutul lui iunie. Ulterior, tinerii își vor folosi cunoștințele obținute pentru realizarea unui album despre municipiul Ungheni.
✅️ La 17-18 mai, AO Centrul de Dezvoltare Personală din Ungheni a desfășurat training-ul „Alegerea meseriei potrivite – cheia bunăstării sociale a tinerilor”, la care au participat peste 50 de tineri din raioanele Ungheni și Fălești. Accentul a fost pus pe autocunoaștere în procesul de orientare profesională a tinerilor, iar activitățile, sarcinile și jocurile organizate au avut scopul să le dezvolte noi competențe.
✅️ În perioada 25-31 mai, AO „Făclia” a organizat sesiuni de informare online în cadrul Apelului de granturi mici pentru grupuri de inițiativă ale tinerilor cu genericul „Schimbarea începe de la TINEri”. S-a discutat despre inițierea ideilor de proiecte, dezvoltarea abilităților de lider, instrumentele de participare a tinerilor la procesul decizional local, managementul proiectelor.
✅️ Pe 26 mai, peste 200 de tineri și 12 angajatori au participat la Târgul locurilor de muncă, desfășurat la Școala Profesională din Ungheni. Târgul respectiv, organizat de AO Centrul de Dezvoltare Personală din Ungheni, a facilitat comunicarea dintre angajatori, cărora li s-a oferit posibilitatea să-și prezinte ofertele, și viitorii angajați, care au avut șansa să înțeleagă cum funcționează instituțiile și întreprinderile. În cadrul evenimentului, instituția gazdă a prezentat o expoziție de lucrări ale elevilor, realizate la orele practice.