×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Start revitalizării centrului municipiului Ungheni

După decenii de dominare a automobilelor, autoritățile publice locale din municipiul Ungheni au decis să reîntoarcă viața urbană în stradă și în piața centrală, așa cum este peste tot în Europa.
Se știe că Piața Independenței și strada Națională au găzduit, de-a lungul timpului, importante evenimente, fiind o zonă cu un mare potențial. Dar, din cauza infrastructurii învechite, în care nu s-a investit nimic din anii 80, centrul urban a devenit sumbru și deloc atractiv.
De acum încolo, va fi altfel.
Grație Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, aici vor fi create:
– condiții confortabile pentru a încuraja mersul pe jos sau cu bicicleta;
– spații de recreere și agrement, perfecte pentru activități culturale (concerte, expoziții, târguri, evenimente generice);
– puncte de atracție atât pentru localnici, cât și pentru cei care vor să viziteze Ungheniul.

Primele intervenții în centrul municipiului au fost realizate în 2020, cu suportul financiar al Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, care au vizat renovarea și construcția rețelelor de aprovizionare cu apă pe strada Națională și rețelelor de canalizare în cartierul Centru. Acestea au fost, de fapt, precondiții obligatorii pentru reconstrucția zonei de centru.
Urmează alte două etape. Startul a fost dat la finele săptămânii trecute.

1. Construcția havuzului pietonal de tip uscat cu show de lumini și muzică pe Piața Independenței și amenajarea teritoriului

Havuzul va avea suprafața de 621 m p. Totodată, vor fi montați 18 stâlpi înalți pentru iluminare generală, vor fi instalate lumini decorative la nivelul pavajului și pe copaci.
Întreaga suprafață, de 4082 m p., va fi acoperită cu pavaj din beton vibropresat. Vor fi plantați 14 copaci bine crescuți. Sunt proiectate 27 de bănci personalizate din beton armat, cu placare de lemn natural. Va fi amenajată o parcare pentru biciclete, fiind pusă la dispoziție și o mini-stație de autodeservire și reparație a bicicletelor, cărucioarelor, trotinetelor etc.

2. Reabilitarea infrastructurii străzii Naționale și amenajarea de parcări
Pe partea carosabilă, cu lungimea de 1,52 km (suprafața – 21180 m p.), se va freza stratul de asfalt pe o adâncime de circa 12 cm; se vor întinde alte două straturi de asfalt nou și se vor monta 3292 metri de borduri. Se va curăța sistemul existent de evacuare a apelor pluviale și se va construi unul nou acolo unde lipsește. Marcajele se vor face cu material termoplastic, rezistent la trafic intens, iar pe unele segmente va fi evidențiat cu proiectoare de tip LED, încastrate în stratul de asfalt. În preajma celor mai importante instituții din zona de centru vor fi amenajate 8 parcări cu peste 215 locuri. Sunt exluse parcări pe Piața Independenței. Totodată, 18 treceri de pietoni vor fi iluminate. Pentru trecerile de pietoni din apropierea instituțiilor de învățământ se vor folosi și indicatoare rutiere LED.

Suma totală oferită de Uniunea Europeană pentru lucrările respective este de aproape 1 milion 400 mii de dolari. Lucrările vor fi executate de SRL „Nouconst” din Chișinău. Întreprinderea a fost selectată de către Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”, care a și realizat toate procedurile de achiziție.
Primăria municipiului Ungheni s-a implicat prin asigurarea studiului de fezabilitate, a proiectelor tehnice de execuție, a tuturor celorlalte studii și proiectări. Tot din bugetul Primăriei vor fi instalate camere de luat vederi, vor fi iluminate cele 18 treceri de pietoni.
Reamintim că despre necesitatea revitalizării centrului urban au menționat unghenenii în cadrul procesului consultativ, inițiat de Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” la  începutul anului 2020. Oamenii au venit și cu soluții concrete, propuse în cadrul hackathonului din noiembrie 2020.
Într-o nouă etapă, care s-ar putea să înceapă tot în acest an, vor fi reconstruite și extinse  trotuarele de pe strada Națională cu delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete, amenajarea spațiilor verzi cu elemente SMART și mobilier urban. Se prevede și reconstrucția străzii Alexandru cel Bun de la intersecția cu Națională până la intersecția cu strada Mihai Eminescu.