×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

SONDAJ „UGHENENII DESPRE TRANSPORTUL PRIETENOS CU MEDIUL”

Dragi ungheneni!

Proiectul „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, implementat de Primăria municipiului Ungheni, Republica Moldova în parteneriat cu Primăria municipiului Dorohoi, România și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, Republica Moldova își propune să realizeze un sondaj pentru elevi și adulți. Prin intermediul sondajul se vor promova atât cunoștințele despre efectele negative ale transportului motorizat asupra mediului, cât și cele privind beneficiile transportului prietenos mediului și anume mersul pe bicicletă.

Pentru realizarea sondajului sunt întocmite 2 tipuri de chestionare: un chestionar pentru adulți și un chestionar pentru elevi. Rezultatele sondajului vor determina nivelul de cunoștințe ale unghenenilor privind impactul transportului motorizat asupra mediului și despre promovarea transportului pe bicicletă.

Partea I a chestionaruluiVor fi incluse întrebări legate de efectele transportului motorizat, care poluează aerul și reprezintă o sursă majoră de gaze cu efect de seră, contribuind semnificativ la încălzirea globală. Impactul emisiilor de transport asupra sănătății, de asemenea, este îngrijorător. Schimbarea climei este suma impactului total al mai multor factori naturali și umani. 15% din emisiile globale de CO2 sunt atribuite sectorului transporturilor.

Mașinile sunt printre cei mai mari factori care contribuie la poluarea aerului, deoarece emit nu numai dioxid de carbon, ci și poluanți precum oxizii de azot și alte particule. Pe lângă poluare atmosferică și emisii de CO2, sectorul transporturilor generează și poluare fonică.

Partea II a chestionarului – Vor fi promovate soluțiile alternative de protecție a mediului prin utilizarea transportului prietenos mediului și anume mersul pe bicicletă. Probabil, fiecare dintre noi, la un moment dat am avut sau ne-am dorit o bicicleta. Majoritatea copiilor adoră mersul cu bicicleta. Dat fiind interesul pentru mersul pe bicicletă ca modalitate necostisitoare de transport, plus statutul de cea mai îndrăgită activitate de realizat împreuna cu copiii, mersul pe bicicletă este soluția cea mai bună pentru a proteja mediul și a duce un mod sănătos de viață.

Ciclismul nu produce niciunul din poluanți și poate ajuta la menținerea aerului curat în oraș pentru a respira. În fiecare zi în care alegem bicicleta în locul mașinii ca să ajungem la școală, la serviciu, la cumpărături sau la întâlnirile cu prietenii, protejăm mediul în care trăim, limitând astfel emisiile de dioxid de carbon. Contribuția fiecăruia dintre noi este importantă și se cumulează cu cele ale prietenilor, membrilor familiei și chiar ale necunoscuților care văd în noi un exemplu demn de urmat sau care au adoptat deja această obișnuință socială.

Vă rugăm să citiți cu atenție întrebările din chestionar referitoare la subiectele menționate. Modalitatea de răspuns este de a bifa, la fiecare întrebare, răspunsul cel mai apropiat opiniei Dumneavoastră. Fiecare întrebare necesită un răspuns. Acest chestionar este confidențial și anonim și vizează doar prelucrări statistice, care au ca obiect înțelegerea opiniilor unghenenilor cu privire la impactul transportului motorizat și a mersului pe bicicletă asupra mediului. Linkul pentru accesarea chestionarului îl gasiti aici:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQ…RKHJNH96SpHEBBNu4mBUYt5A9IiTrQ/viewform

Vă mulțumim anticipat pentru timpul acordat și implicarea Dumneavoastră în promovarea transportului prietenos cu mediul.