×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Sistem eficient de iluminat public stradal instalat în Cartierul Ungheni Vale

 

Municipiul Ungheni                                                                                                        28 ianuarie 2022

Locuitorii Cartierului Ungheni Vale din municipiul Ungheni beneficiază de iluminat public stradal eficient pe timp de noapte. Acest lucru se întâmplă grație proiectului MDA/SGP/ OP7/Y1/CORE/ CCA/2021/38 „Eficientizarea infrastructurii publice în Cartierul Ungheni Vale”, implementat de Primăria municipiului Ungheni, co-finanțat de programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul Programului „Fondului Granturilor Mici“, gestionat de Fondul de Solidaritate al Poloniei în Moldova și co-finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, implementat de Asociația Obștească „Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă” în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni.

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului integrat „Eficientizarea infrastructurii publice in cartierul Ungheni Vale” se referă la perfecționarea sistemului de iluminat stradal care să asigure economisirea de energie și reducerea emisiilor de CO2. Pentru atingerea acestui obiectiv, în perioada 01 iunie – 30 septembrie 2021, în Cartierul Ungheni Vale au fost desfășurate lucrări de instalare a sistemului de iluminat public stradal eficient din punct de vedere energetic. Astfel, sistemul de iluminat existent a fost extins prin instalarea a 25 piloni și 5,7 km rețele electrice. În continuare, aici au fost instalate 185 console metalice și 185 corpuri de iluminat cu becuri LED. Gestionarea fluxurilor de lumină a fost asigurată prin sistemul modern de telegestiune și aplicația de monitorizare pe telefonul mobil instalate.

Rezultatele obținute în urma implementării acestei acțiuni sunt un indicator important al atingerii obiectului de perfecționare a sistemului de iluminat stradal în Cartierul Ungheni Vale. Ca urmare, 2264 locuitori din acest cartier au acces la servicii eficiente de iluminat stradal, dintre care: 410 de gospodării particulare, 5 blocuri locative, 9 agenți economici, o grădiniță de copii și Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei. În rezultatul unei analize a consumului de energie electrică pentru perioada octombrie – decembrie 2020 (8,5 ore pe timp de noapte) și pentru aceași perioadă a anului 2021 (11 ore pe timp de noapte) s-a constat o reducere a consumului de energie electrică de la 9,14 kWt/oră până la 5,82 kWt/oră și economii de 7,70 lei/oră (39,6 %). Odată cu micșorarea consumului de energie electrică, implicit, se produce și o reducere a emisiilor de CO2 în Cartierul Ungheni  Vale cu 9,53 tone pe an.

Vedeți mai jos o galerie foto a rezultatului lucrărilor de instalare a sistemului eficient de iluminat public în Cartierul  Ungheni Vale.

     Svetlana CIOBANU, Director executiv AO CRDD / Coordonator proiect: crdd_ungheni @yahoo.com