×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Salubrizăm spațiile verzi pentru un mediu curat și sănătos în localitățile raionului Ungheni

20.11.2020                                                                                                                mun. Ungheni

În perioada 19 septembrie – 19 noiembrie 2020 s-au desfășurat mai multe activități de curățenie în municipiul Ungheni și 5 localități rurale beneficiare ale proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”/BSB 1138 APRA, implementat de orașul Tskaltubo (Georgia) în parteneriat cu REC Caucasus Armenia (Armenia), Primăria Municipiului Ungheni (Moldova), Asociația Tehnopol Galați (România) și Uniunea Oamenilor de Știință Imereti “Spectri” (Georgia) în cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Activitățile de salubrizare au fost dedicate Zilei Mondiale a Curățeniei marcate pe 19 septembrie 2020 precum și evenimentelor locale de curățenie în spațiile verzi, având ca scop creșterea nivelului de conștientizare privind protecția mediului prin implicarea cetățenilor la salubrizarea spațiilor publice.

Problema poluării cu deșeuri aruncate la întâmplare a devenit extrem de actuală pentru impactul negativ al acestora asupra mediului înconjurător și a sănătății oamenilor. Este regretabil să constatăm că în mediul urban și rural încă există locuitori care nu conștientizează pericolul și daunele acestor deșeuri. Datorită lor se formează mormane de deșeuri în spațiile verzi, în zonele de agrement, în preajma surselor de ape și în alte locuri publice, pe care cetățenii conștiincioși le strâng și le evacuează participând la activitățile de salubrizare organizate de autoritățile publice locale în parteneriat cu societatea civilă.

Drept confirmare, în perioada indicată mai sus au fost salubrizate scuaruri, parcuri, zone verzi adiacente instituțiilor publice/primării, școli, grădinițe/, precum și alte locații importante din comunitățile beneficiare ale proiectului BSB 1138 APRA. Pungi și peturi, resturi alimentare, ambalaje de produse alimentare și alte deșeuri au fost adunate din preajma căii ferate, din curțile blocurilor de locuit și alte spații publice din municipiul Ungheni. Saci plini cu diverse deșeuri au fost colectate din multe și diferite zone verzi ale satelor Valea Marea, Costuleni, comunele Mănoilești, Zagarancea, Pârlița din raionul Ungheni. La activitățile de salubrizare au participat 439 de persoane, elevi ai Liceelor Teoretice „Gheorghe Asachi” și „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni, funcționari publici, profesori, elevi și simpli cetățeni din satele Valea Marea și Costuleni, comunele Mănoilești, Zagarancea și Pârlița din raionul Ungheni.

În calitate de partener al proiectului, Primăria municipiului Ungheni exprimă recunoștință și aduce mulțumiri instituțiilor și cetățenilor care au participat activ la evenimentele de curățenie, demostrând un exemplu de comportament civic responsabil, demn de urmat de toți cetățenii localităților urbane și rurale din raionul Ungheni.

O galerie foto de la activitățile de salubrizare vedeți aici.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect
Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com