×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Proiecte în plină desfășurare

Chiar dacă e iarnă, lucrările de construcție a drumurilor și pistelor de bicicliști în municipiul Ungheni continuă. Sunt executate lucrări de pregătire a terenului, de instalare a bordurilor – totul ce poate fi executat în condițiile de iarnă.
În luna ianuarie, s-a lucrat la reabilitarea străzii Boico. După ce, anul trecut, aici a fost construit sistemul de canalizare a apelor pluviale, acum se lucrează la partea carosabilă și la amenajarea a patru parcări cu aproximativ 70 locuri, inclusiv pentru persoane cu dizabilități.

Reamintim că aceste lucrări au loc, grație Proiectului „Modernizare a infrastructurii rutiere municipale pentru creștere economică sustenabilă”, valoarea totală a căruia este de circa 500 mii de euro, dintre care 200 mii de euro reprezintă contribuția Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, restul sumei fiind acoperită de catre Primăria municipiului Ungheni.

Tot în ianuarie, s-a lucrat și la construcția pistelor de bicicliști: atât pe strada Boico, cât și pe strada Romană. Per total, până la finele anului 2023, vor fi construite peste 20 kilometri de piste și trotuare, grație proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Știați că…
… municipiul Ungheni are, la momentul de față, un fond funciar de 1623,25 hectare, dintre care 421,86 hectare sunt terenuri proprietate publică a statului; 666,29 hectare – terenuri proprietate publică a unității administrativ-teritoriale, restul, de 535,10 hectare, fiind proprietate privată;
… în anul 2022, au fost eliberate de către Primărie, 3251 certificate privind existența/lipsa terenului;
… în anul ce a trecut, din bugetul Primăriei s-au cheltuit 10.252.600 lei pentru reparația drumurilor, curților și căilor de acces. Per total, au fost executate lucrări de plombare a străzilor cu o suprafață totală de 3230 de metri pătrați; au fost reabilitate drumuri varianta pietriș pe o suprafață totală de 2600 metri pătrați; a fost reparat capital un segment din strada Zamfir Arbore (sectorul Dănuțeni) cu suprafața de 4250 m p. și a trotuarului cu suprafața de 580 m p. Totodată, au fost reabilitate două curți cu suprafața de 3310 metri pătrați, aici fiind amenajate 74 de locuri de parcare;
… în conformitate cu autorizațiile eliberate de Agenția Ecologică, în anul 2022 au fost defrișați și curățați peste 680 de arbori. Masa lemnoasă obținută a fost pusă la dispoziția pensionarilor și familiilor defavorizate. În total, au fost repartizați 570 metri steri de lemne de foc, în valoare totală de 246900 lei, bani ce au venit în bugetul primăriei;
… la data de 30 decembrie 2022, numărul persoanelor ce apreciau pagina de facebook a Primăriei municipiului Ungheni era de 9632, iar al urmăritorilor – de 11584. Pe parcursul anului trecut, aici au fost plasate peste 560 de informații, anunțuri, reportaje foto, video, acestea adunând peste 6000 de comentarii și circa 20 de mii de distribuiri. Conform statisticilor, pagina este urmărită, în proporție de 67,8%, de femei, restul – 32,2% – fiind bărbați. Cei mai mulți urmăritori (peste 60%) sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

Vă invităm la concert
Sâmbătă, 4 februarie, ora 15:00, vă invităm la Palatul de Cultură din Ungheni, unde va avea loc un spectacol de excepție, prezentat de Ansamblul emerit al Republicii Moldova „Düz Ava”. Cei mai buni artiști găgăuzi vă vor prezenta, prin dans și muzică, toată bogăția și unicitatea folclorului și tradițiilor populare găgăuze.
Reamintim că, acum 10 ani, Ansamblul „Düz Ava” a participat la Zilele orașului Ungheni, încântând numerosul public cu spectacolul prezentat.
Intrarea la spectacolul din 4 februarie este liberă.
Ansamblul „Düz Ava”, ceea ce înseamnă în traducere din găgăuză „Melodie lină”, a fost fondat în anul 1972. De mai bine de 50 de ani, membrii acestuia încântă publicul spectator din Republica Moldova, dar și de peste hotarele ei, aducând în prim-plan bucuria, setea de viață și voia bună a găgăuzilor. Ansamblul are în palmares numeroase premii, obținute la festivalurile naționale și internaționale.