×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Primarul Alexandru Ambros: ”În acest an, de Zilele orașului – altfel”

Pe 20 august, se împlinesc 558 de ani de la prima atestare documentară a Ungheniului. Peste o săptămână, la 28 august, municipiul Ungheni marchează hramul localității. Cu prilejul acestor evenimente, tradițional, la Ungheni era mare sărbătoare. Timp de câteva zile la rând, aveau loc spectacole cu participarea artiștilor locali, a celor din Chișinău, din România. Erau organizate competiții sportive, diverse mese rotunde, veneau numeroase delegații din orașele înfrățite… În acest an, va fi cu totul altfel.

Da, în acest an va fi cu totul altfel. Din păcate, nu putem să organizăm Zilele orașului așa cum o făceam tradițional, cu  mulți oaspeți, cu multă lume, cu veselie, cu voie bună. Pe 28 august, vom merge la biserică, vom asista la slujbă, după care vom merge la casele noastre.
Până atunci, angajații sectorului de salubritate a Primăriei municipiului Ungheni vor aduce în ordine și vor amenaja orașul așa cum se face totdeauna de sărbători. Vor fi anumite activități culturale, dar online. Link-ul înregistrării video a spectacolului pregătit de colectivele artistice ale Palatului de Cultură din Ungheni, cu ocazia Zilelor orașului, va fi plasat pe pagina de facebook a instituției, precum și pe cea a Primăriei municipiului Ungheni în ziua de 28 august, ora 11.00.

De obicei, cu ocazia Zilelor orașului, se face o trecere în revistă a celor realizate. Pandemia de COVID-19 a dat multe planuri peste cap, dar, cu toate acestea, au fost înregistrate și lucruri frumoase.

Din păcate, anul acesta suntem foarte limitați în resurse financiare. Totuși, până la moment, am reușit să facem o reparație curentă a curții blocurilor de pe Caragiale 3, 5 din sectroul Dănuțeni, am finalizat lucrările de amenajare a curții blocurilor de pe Creangă 9 și Bernardazii 14. În Parcul Central ”Micul Cluj” am reușit să finalizăm cele două terenuri de sport. Din păcate, nu le putem folosi, pentru că avem interdicție. S-a asfaltat aici și o alee pentru practicarea cilcismului pe două sensuri; aleea a fost și iluminată.
Au fost puse bazele unei pepiniere proprii în Ungheni Vale, astfel ca, peste câțiva ani, să putem folosi puieți proprii pentru înverzirea orașului. Au fost finalizate lucrările de reparație a grădiniței din același cartier.
Totodată, am început proiecte foarte bune. Este vorba de construcția unui apeduct cu diametrul de 400 mm și lingimea de 1,6 km, grație Programului EU4Moldova: regiuni-cheie. E un proiect vital pentru tot orașul: și pentru cei ce locuiesc în Berești, Vasilica, și pentru cei din Dănuțeni, Ungheni Deal, Ungheni Vale, Tineretului, pentru că el face o interconsexiune a magistrralelor existente.
Un proiect este implementat în Ungheni Deal. Acolo am reușit să reconstruim rețeaua de canalizare. În prezent, se desfășoară lucrări de pregătire a suprafeței carosabile. Rămâne să asfaltăm străzile Căpriana, Viilor, Marinescu, Delești parțial. E o procedură foarte complicată, pentru că este într-o pantă abruptă.
La fel, va începe reparația în ”variantă albă” a unor străzi din Dănuțeni: Câmpiilor, Ioan Slavici, Podurilor, Zamfir Arbore. În Ungheni Vale începe un nou proiect – pe strada Unghiului va fi construită o rețea de canalizare, după care – trotuare pe ambele părți, plus iluminatul.
În cartierul nou din Dănuțeni urmează să înceapă lucrările de schimbare a apeductului și construcției rețelei de canalizare.
În toamnă, vom începe un proiect de construcție a rețelelor de canalizare pe trei străzi de lângă Palatul de Cultură: Livezilor, Prutului, Bălțeni, și trei străzi din cartierul Berești: Titu Maiorescu, Florilor, George Meniuc.
Ne propunem încă un proiect, care sperăm să-l începem anul acesta – de renovare a sistemului de iluminat integral pe tot teritoriul orașului, astfel vor fi schimbate toate corpurile de iluminat pe corpuri de tip LED. În Parcul Central începem în curând lucrările de constucție a unui skatepark. Totodată, va fi reparat capital acoperișul grădiniței ”Tereza Sobolevschi” din sectorul Dănuțeni. Deci, se muncește, se implementează proiecte. Cu siguranță, unghenenii vor beneficia de toate, chiar dacă, în prezent, se confruntă cu anumite restricții generate de pandemia de COVID-19.
Ungheni, 20 august 2020