×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Populația și autoritățile locale din raioanele Cahul și Ungheni vor beneficia de inițiative de promovare a egalității de gen și prevenire a violenței în familie în valoare de 1,1 mln USD

26 iunie 2020

Cu sprijinul financiar al UE, UN Women Moldova invită organizațiile societății civile să participe la un apel de propuneri de proiecte pentru promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și copiilor în raioanele Cahul și Ungheni. Asistența financiară disponibilă este de 1,1 milioane de dolari și este oferită de Uniunea Europeană.

Concursul este adresat tuturor organizațiilor societății civile din Moldova care promovează egalitatea de gen, abilitarea femeilor, dar și prevenirea și combaterea violenței în bază de gen și în familie. ONG-urile sunt invitate să propună soluții inovatoare pentru integrarea perspectivei de gen în politicile, bugetele și serviciile locale și pentru consolidarea capacităților echipelor multidisciplinare de a răspunde eficient la cazurile de violență. Propunerile de proiect vor fi implementate în localitățile raioanelor Cahul și Ungheni în următorii doi ani, iar bugetul pentru fiecare poate varia între 50000 USD și 215000 USD.

Principalii beneficiari ai acestor inițiative vor fi femeile și bărbații, fetele și băieții din aceste două raioane, dar și autoritățile publice locale și echipele multidisciplinare care sunt implicate în soluționarea cazurilor de violență, afacerile și întreprinderile locale, grupurile de inițiativă, organizațiile societății civile, școlile și instituțiile media.

Suportul va contribui la creșterea gradului de conștientizare a populației și autorităților locale din Cahul și Ungheni cu privire la importanța integrării egalității de gen și abilitării femeilor în procesul decizional local, având în vedere că femeile constituie puțin peste jumătate din populația țării și contribuie la dezvoltarea socio-economică locală și națională. Organizațiile societății civile vor fi susținute în colaborarea cu bărbații, băieții, femeile și fetele din comunități pentru a schimba stereotipurile sociale cu privire la rolurile de gen în scopul reducerii riscului de violență, dar și pentru asigurarea reprezentării necesităților reale ale diferitor grupuri de locuitori.

Totodată, femeile supraviețuitoare ale violenței în familie și în bază de gen vor fi instruite pentru a obține abilități practice, care le vor ajuta să se încadreze mai ușor în piața muncii și în inițiative generatoare de venituri. Echipele multidisciplinare locale și raionale își vor consolida capacitățile de coordonare prin schimburi de bune practici la nivel național și internațional, aplicarea eficientă a legislației naționale și înțelegerea mai bună a cauzelor și consecințelor violenței, pentru a răspunde prompt la toate tipurile de violență împotriva femeilor și copiilor.

Organizațiile societății civile interesate de acest apel sunt invitate să depună propunerile de proiecte până la 23 iulie 2020. Mai multe detalii găsiți aici: https://sc.undp.md/tnddetails2/2067/

Proiectele vor fi implementate în parteneriat cu societatea civilă din localitățile beneficiare și în strânsă cooperare cu autoritățile publice locale.

Apelul de propuneri de proiecte este lansat în cadrul Proiectul EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni. Proiectul  EVA este implementat de UN Women Moldova și UNICEF Moldova cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Bugetul proiectului este de 5250000 euro, iar perioada de implementare este de 3 ani (2020-2022).