×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Noi proiecte pentru Ungheni

Schimbări majore la Grădinița „Steluța”
După ce, în luna aprilie a fost lansat Proiectul „Eficientizarea energetică a grădiniței „Steluța” din municipiul Ungheni”, iată că acum un nou proiect e pe cale să înceapă aici – Crearea unei noi grupe de creșă publică în instituția de educație timpurie „Steluța”. Proiectul respectiv a fost acceptat spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Astfel, va fi renovat în totalitate un spațiu de 121 metri pătrați, fiind schimbată pardoseala, fiind renovați pereții și tavanele. Totodată, va fi amenajat un grup sanitar pentru copii.
Grupa de creșă va avea capacitatea de 25 de locuri.
De notat că, anterior, la această grădiniță au avut loc lucrări de reparație capitală a rețelei de canalizare exterioară, a sistemului de ventilare a blocului alimentar, a unui foișor dublu, au fost amenajate căile de acces.
Grădinița „Steluța” este una dintre cele mai mari instituții de educație timpurie din municipiul Ungheni, aici fiind înscriși peste 320 de copii. Totodată, se atestă și cea mai mare cerere de înmatriculare comparativ cu alte instituții, dat fiind faptul că grădinița este amplasată în cel mai aglomerat sector.
La momentul de față, în municipiul Ungheni funcționează șapte 7 instituții preșcolare, unde sunt înscrișți 2056 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani (1085 fete și 971 băieți, inclusiv 73 copii cu cerințe educaționale speciale). Din numărul total al copiilor din grădinițe, 365 au vârsta de 2-3 ani, pengtru ei fiind deschise 15 grupe de creșă.

Un nou spațiu de recreere și agrement
În scurt timp, pe unul dintre spațiile publice din municipiul Ungheni (pe strada Națională, tronsonul cuprins între străzile Decebal și Vasile Lupu) va apărea un nou spațiu de recreere și agrement. Este vorba de amenajarea unei suprafețe de 248 de metri pătrați, unde vor fi instalate 11 elemente de joacă pentru copii, 4 elemente de fitness, 2 bănci, coșuri de gunoi.
S-a decis amenajarea spațiului respectiv urmare a solicitărilor locuitorilor din zonă. Totodată, se știe că regiunea este foarte aglomerată, aici fiind amplasate 10 spații comerciale, o piață mixtă și 4 blocuri de locuit multietajate, astfel că un spațiu de recreere este necesar și binevenit.
Toate elementele de joacă pentru copii vor fi realizate din materiale care nu lunecă, rezistente la umiditate, prelucrate cu structură multistrat de diverse culori, fără componente toxice. Și elementele de fitness, destinate adolescenților și adulților, vor fi acoperite cu vopsea pulbere, rezistentă la factorii climatici.
Proiectul „Amenajarea unui spațiu de recreere și agrement pe strada Națională din municipiul Ungheni” va fi realizat, grație Programului Național de granturi mici pentru dezvoltare regională și locală „Satul European Expres”.

Va fi renovat terenul de sport din Ungheni Vale
Un teren ca la carte, cu înveliș artificial, cauciucat, cu toate cele necesare pentru practicarea sportului, va fi amenajat în sectorul Ungheni Vale, în locul celui actual, care este deja depășit de timp.
Finanțarea se va face din Fondul de Sinergie pentru Dezvoltare Urbană (FSDU) – ediția 2023-2024, co-finanțat din sursele Polish aid și lansat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.
Proiectul, întitulat „Renovarea infrastructurii sportive a zonei de revitalizare urbană a municipiului Ungheni”, mai prevede crearea și instruirea unor echipe de voluntari – promotori ai modului sănătos de viață, organizarea de campanii de sensibilizare și promovare a sportului și stilului sănătos de viață, instruiri ale antreprenorilor locali în vederea promovării afacerilor, desfășurarea unui festival cu genericul „Mod sănătos de viață”.
De notat că acest proiect, alături de alte 11 propuneri de proiecte ce vizează sectorul Ungheni Vale, face parte din Portofoliul de proiecte incluse în programul de revitalizare urbană al municipiului Ungheni 2023-2027, aprobat de Consiliul Municipal din 16 decembrie 2022.
Portofoliul de proiecte este publicat pe pagina web a Primăriei – www.ungheni.md – la rubrica „Revitalizare urbană”.