×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Mesajul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia aniversării de 560 de ani de la prima atestare documentară a Ungheniului

Dragi ungheneni și oaspeți ai orașului,

Mă bucur să fiu alături de voi în această seară frumoasă, într-o zi importantă atât pentru orașul Ungheni, cât și pentru țara noastră.

Felicitări sincere cu ocazia celor 560 de ani de la prima atestare documentară a Ungheniului. Această aniversare ne amintește că orașul dumneavoastră are o istorie bogată, o tradiție de comunitate multiseculară, care trebuie păstrată și dezvoltată în continuare pentru oameni, pentru acei care au îndrăgit acest loc și au ales să-și trăiască viața aici, pe malul Prutului.

La mulți ani, Ungheni! Îi doresc orașului dumneavoastră prosperitate și bunăstare, noi oportunități de dezvoltare, îi doresc să rămână verde, pașnic și frumos. Bunăstarea unei țări se bazează pe bunăstarea fiecărei comunități, a fiecărui oraș și sat. În acest sens, Ungheni este un exemplu frumos de modernizare și schimbări spre bine. Dacă toate satele și orașele moldovenești ar atinge reușitele de dezvoltare pe care le vedem la Ungheni, putem avea mai multă încredere în viitorul țării noastre.

Ungheniul ne dă un exemplu foarte bun de construire a unor parteneriate durabile cu organizații internaționale și cu autoritățile centrale, dar și cu regiuni și comunități din alte țări. Dovadă a acestor parteneriate sunt proiectele în desfășurare chiar acum, în oraș, cu finanțare europeană, din partea ONU și a altor agenții, dar și prezența la evenimentul de azi a oaspeților din România și Georgia.

Dezvoltarea comunităților este și o prioritate pentru autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Nu putem ridica țara fără să ridicăm nivelul de trai în localități. Apreciem deschiderea și viziunea echipei de la primăria Ungheni pentru promovarea dezvoltării orașului – această deschidere dă rezultate. Vrem ca fiecare sat și oraș din Moldova să aibă posibilitatea să acceseze proiecte de dezvoltare, să lucreze pentru modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea situației economice locale, pentru schimbarea în bine a vieții oamenilor.

Ne-am propus să contribuim la acest proces lansând Programul național „Satul European”, prin intermediul căruia anual vor fi finanțate sute de proiecte de dezvoltare locală, care vor crea locuri de muncă, noi oportunități, vor da un suflu nou localităților moldovenești.

Spuneam, la începutul mesajului meu, că azi este o zi importantă și pentru țara noastră – Republica Moldova marchează sărbătoarea națională, Ziua Independenței.

Treizeci și unu de ani în urmă țara noastră a ales să-și decidă soarta singură. Am ales, împreună, un parcurs de transformare și dezvoltare.

Drumul nostru de 31 de ani nu a fost fără greșeli sau fără hopuri. Și totuși, ne încăpățânăm să mergem înainte, după modelul ales atunci, la Marea Adunare Națională – construim o țară democratică, în care puterea aparține poporului, o țară guvernată în interesul poporului, în care drepturile tuturor oamenilor sunt respectate, iar fiecare cetățean își poate construi o viață bună, acasă.

În acest an, drumul nostru ne-a adus, în mod firesc, obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acum știm exact încotro mergem și ce avem de făcut pentru a oferi moldovenilor șansa unei vieți mai bune în țara lor. Integrarea europeană este proiectul național al Republicii Moldova, proiectul generației noastre. Rămâne să ne ținem de planul nostru, să depunem toate eforturile necesare și să avansăm, pas cu pas, zi de zi, înspre acest scop.

Viitorul Republicii Moldova este în familia statelor europene.

Municipiul Ungheni, 27 august 2022