×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Mersul pe bicicletă promovat în cadrul taberei de vară „Folosește-ți bicicleta”

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                                                     

Ungheni, 24 iulie 2023

Mersul pe bicicletă promovat în cadrul taberei de vară „Folosește-ți bicicleta”

O tabără de vară inedită cu genericul „Folosește-ți bicicleta” a fost organizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Primăria municipiului Dorohoi, România și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă. Tabăra de vară a fost desfășurată în municipiul Ungheni în luna lui Cuptor și a avut ca scop promovarea și încurajarea utilizării bicicletei ca mijloc de transport sustenabil și sănătos.

În cadrul Taberei de vară „Folosește-ți bicicleta”, 30 de elevi de la liceele teoretice „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, „Gheorghe Asachi”, „Alexandr Pușkin” și „Ion Creangă” au învățat principalele reguli de circulație rutieră și de comportament al biciclistului în trafic, au luat parte la un șir de activități practice familiarizându-se cu beneficiile și posibilitățile de a călători cu bicicleta. În același timp, participanții au aflat despre vârsta legală aceptată pentru a circula cu bicicleta pe drumurile publice și locurile unde pot merge cu bicicleta dacă nu au atins vârsta regulamentară, au luat cunoștință de echipamentul de protecție obligatoriu și cel recomandat, dotarea bicicletei cu echipamente de semnalizare, semnele de circulației rutieră, semnele pe care biciclistul le arată în trafic pentru a semnaliza intenția de oprire sau a vira.

În timpul exercițiilor practice, elevii au învățat tehnicile de schimbare a vitezelor și frânare avansată, cum să pedaleze, să conducă și să frâneze corect precum și cum să întrețină și să repare bicicleta. Un rol important în formarea comportamentului responsabil al elevilor față de protecția mediului l-au avut discuțiile despre impactul bicicletei asupra mediului și importanța utilizării acestui mijloc de transport durabil.

Participanți la Tabăra de vară „Folosește-ți bicicleta” au remarcat în mod deosebit parcursurile de obstacole, jocurile și exercițiile distractive organizate în aer liber care le-au dezvoltat abilitățile mersului cu bicicletă, le-au îmbunătățit agilitatea și controlul bicicletei. Drumețiile ușoare și excursiile pe bicicletă în locurile special amenajate în municipiul Ungheni (pistele de bicicliști din Parcul „Micul Cluj” și de pe strada Boico) au fost considerate unele dintre cele mai cognitive și recreative activități.

La finalul programului taberei de vară, elevii au avut posibilitatea să-și demonstreze abilitățile și cunoștințele acumulate în cadrul unui mic concurs de ciclism, iar prin flashmob-urile pregătite în grupuri și prezentate, participanții au transmis mesaje de încurajare a localnicilor să aleagă bicicleta pentru un oraș durabil și o viață mai bună a unghenenilor.

Fotografii de la Tabăra de vară „Folosește-ți bicicleta” aici.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Ina OLEARCIUC, Coordonator comunicare proiect,
Tel. 06768553, email: inaolearciuc@gmail.com