×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

La Ungheni s-a discutat despre politica de gestionare a deșeurilor și economia circulară

10 februarie 2025, Ungheni

În perioada 6-7 februarie, în cadrul proiectului „Soluții inteligente și inovatoare pentru zonele rurale verzi și curate din Bazinul Mării Negre” finanțat de Uniunea Europeană, la Ungheni a fost organizată  Masa rotundă „Politica de gestionare a deșeurilor și economia circulară: provocări în reciclare și compostare în zonele ruale ale municipalităților selectate din Bazinul Mării Negre”.

În debutul evenimentului, Vitalie VRABIE, primarul municipiului Ungheni, a salutat invitații și a menționat importanța proiectului, rezultatele căruia vor avea un impact pozitiv asupra procesului de gestionare a deșeurilor biodegradabile în municipiul Ungheni și localitățile rurale beneficiare. La rândul ei, Ketevan TSKHAKAIA, Managerul proiectului (directoare executivă a Uniunii Oamenilor de Știință „SPECTRI”/Kutaisi,Georgia) a apreciat cooperarea fructuoasă cu Primăria municipiului Ungheni în cadrul acestui proiect, subliniind parteneriatul durabil demonstrat și prin  alte 3 proiecte implementate începând cu anul 2014.

Evenimentul a întrunit 39 de participanți (reprezentanți ai celor 4 parteneri de proiect: Municipalitatea Tskaltubo și  Uniunea Oamenilor de Știință din Imereti „Spectri” din Georgia, Municipalitatea Rize din Turcia, Asociația „Tehnopol”Galați din România, Primăria municipiului Ungheni și ,,Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă” din Moldova; autorități publice locale,  manageri și experți în proiecte naționale de mediu etc.), care au luat în discuție  o gamă largă de subiecte cu privire la gestionarea inteligentă a deșeurilor, provocările în acest domeniu și importanța aplicării soluțiilor pentru diminuarea impactului negativ al deșeurilor asupra mediului ambiant.

În acest context,  Alexandru AMBROS, Managerul proiectului „Deșeuri Solide Moldova”, a prezentat situația actuală în țară privind managementul deșeurilor și acțiunile întreprinse la nivel național și regional pentru aplicarea principiilor economiei circulare. De asemenea, a vorbit despre progresele implementării proiectului „Deșeuri Solide în Moldova” care prevede  amenajarea unui depozit regional pentru deșeurile colectate din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni, crearea și dotarea unui operator regional care să  presteze acest serviciu.

Laurențiu Drașovean, coordonator de proiect din partea Asociației „Tehnopol Galați” și Daniela Gobiaja, specialist de mediu la Primăria municipiului Galați, au prezentat cele mai recente inovații în managementul integrat al deșeurilor, unele dintre care fiind implementate în Municipiul Galați ( soluții tehnologice și digitalizare). Au fost explicate prevederile legale în ceea ce privește managementul deșeurilor în România.

Participanții la eveniment au avut oportunitatea să cunoască politica de gestionare a deșeurilor și bunele practici privind gestionarea deșeurilor biodegradabile în Georgia, prezentată de Tamari MUMLADZE, specialist în managementul deșeurilor de la Uniunea Oamenilor de Știință „SPECTRI”. În același timp, reprezentanții primăriei Tskaltubo (Georgia) și ai primăriei Rize (Turcia,) Elene KRAVTSOVA și Mustafa BALTICI, au prezentat bunele practici de management al deșeurilor în zonele rurale ale țărilor din care provin. În aceeași ordine de idei, Valentina Grosu, primara comunei Manoilești, a vorbit despre proiectele de management al deșeurilor implementate recent în comună și a subliniat importanța cooperării intercomunitare pentru asigurarea unui serviciu mai eficient de gestionare a deșeurilor.

Aurelia Bahnaru, președinta Centrul de Instruire și Consultanță „E-Circular”, a adus în atenția publicului subiectul economiei circulare în Republica Moldova,  vorbind despre aceasta  ca fiind un model economic inovator, care are drept obiectiv eliminarea deșeurilor și a poluării încă din faza de proiectare,orientându-se spre promovarea circulației continue a produselor.

Întrucât implementarea politicilor de management al deșeurilor și al soluțiilor inovative nu poate fi realizată în lipsa informării și conștientizării publicului larg, despre rolul educației ecologice în promovarea reciclării și compostării deșeurilor au vorbit în  prezentările lor Ketevan TSKHAKAIA, Managerul proiectului „Soluții inteligente și inovatoare pentru zonele rurale verzi și curate din Bazinul Mării Negre” și Iulia PANCU, Directoarea executivă interimară  a  „Centrului Raional de Creație al Copiilor Ungheni”.

Experiența municipiului Ungheni în managementul deșeurilor a fost prezentată de Claudia CONIUHOV, Administratoarea operatorului regional SRL „AVE-Ungheni”, care a ghidat și o vizită în teren la baza „AVE-Ungheni”, unde a explicat cum este prestat serviciul de colectare, sortare și depozitare a deșeurilor cu  autospecialele și  echipamentele  din dotare.

Evenimentul s-a finalizat cu o activitate demonstrativă organizată la „Centrul Raional de Creație al Copiilor Ungheni”, fiind apreciată de partenerii proiectului: elevii din această instituție extrașcolară, cu vârste diferite, ghidați de directoarea Iulia PANCU și profesorii îndrumători, au prezentat parada torbițelor eco confecționate din haine uzate și i-au încântântat pe cei prezenți cu diverse momente artistice muzicale. Cu mult interes au fost urmărite prezentarea proiectului școlar de cercetare „Producerea compostului din deșeuri degradabile” și jocul digital interactiv, al căror protagoniști au fost elevii claselor a XII-a, care au demonstrat vaste cunoștințe despre compostarea deșeurilor biodegradabile.

Este de remarcat faptul că Masa rotundă organizată la Ungheni a oferit un cadru favorabil pentru schimbul de experiențe și bune practici în domeniul managementului deșeurilor, fiind  abodate subiecte extrem de importante cu privire la soluțiile inovative și eficiente care pot să diminueze impactul negativ al deșeurilor asupra mediului înconjurător și sănătății oamenilor.

Proiectul „ Soluții inteligente și inovatoare pentru zonele rurale verzi și curate din Bazinul Mării Negre – Smart4Rural” finanțat de Uniunea Eruropeană în cadrul programului Interreg Next Bazinul Mării Negre va avea o durată de 26 de luni. Bugetul total al proiectului este de 1.304.693,17 Euro.

Victoria Darie

Manager de proiect

Email: victoria.darie@gmail.com