×

La Ungheni a fost lansat Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie”

Vineri, 24 ianuarie 2020 în municipiul Ungheni a avut loc un eveniment de anvergură care va da startul unei noi etape în dezvoltarea localității. Este vorba de lansarea Programului „EU4Ungheni: regiuni cheie” în cadrul căruia UE va investi 22,8 milioane Euro pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Ungheni și Cahul. Programul este implementat de PNUD și UNICEF cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Astfel, în perioada 2019 – 2025, municipiul Ungheni și localitățile învecinate vor beneficia de asistență considerabilă pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În cadrul Programului vor fi implementate proiecte care au drept scop creșterea atractivității investiționale și antreprenoriale a regiunilor,  susținerea inițiativelor privind serviciile sociale, precum cele de educație și protecție pentru adolescenți și copii, implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor, etc.

„Suntem onorați de faptul că delegația Uniunii Europene a ales regiunile Ungheni și Cahul, doar două regiuni din Republica Moldova, unde lucrurile se vor schimba. Pentru noi acest program este o oportunitate deosebită de a asigura continuitatea proceselor de schimbare înspre bine în orașul nostru și în localitățile din împrejurime. Este o posibilitate de a dezvolta ideea prestării serviciilor intercomunitare astfel încât nu doar cei care locuiesc în municipiul Ungheni să beneficieze de servicii de calitate, dar și cetățenii din localitățile învecinate” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Primarul a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile pentru a fi respectate principiile statului de drept, a integrității și transparenței tuturor activităților realizate în cadrul acestui program. Idilul a îndemnat societatea civilă, cetățenii municipiului Ungheni, să fie parte a acestei schimbări prin participarea activă la dezvoltarea comunității.

La rândul său, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și-a exprimat bucuria de a lansa la Ungheni Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie” și a menționat că programul este o inițiativă pilot care își propune să consolideze coeziunea economică, teritorială și socială în regiunile cheie prin facilitarea dezvoltării locale, incluzive, inteligente, durabile și integrate. Excelența Sa a subliniat că principalul obiectiv al Programului „EU4Ungheni: regiuni cheie” este îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

În cadrul evenimentului au fost organizate un târg al producătorilor autohtoni și meșterilor populari din municipiul și raionul Ungheni, o expoziție a desenelor elaborate în cadrul concursului de desene „Cum văd eu orașul meu peste 5 ani”, o tombolă cu premii și parada costumelor Eco prezentate de copilașii de la grădinița „Tereza Sobolevschi” din municipiul Ungheni.

În aceeași zi, municipiul Ungheni a fost vizitat de o delegație a Programului Națiunilor pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) în frunte cu Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova care a remarcat entuziasmul și determinarea cetățenilor de a contribui la transformarea municipiului Ungheni și a localităților învecinate într-un pol de creștere.

De altfel, Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie”  vizează îmbunătățirea participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Cetățenii vor fi implicați și angajați pe tot parcursul proiectului. La evenimentul de lansare a fost anunțat și primul concurs, un apel pentru idei de îmbunătățire a centrului orașului Ungheni. Cele mai inspirate, inovatoare sau interesante idei vor fi premiate

Mai multe detalii despre Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie”  aflați pe www.eu4ungheni.md