×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

La Ungheni a fost lansat primul Club al Vârstnicilor – un spațiu pentru îmbătrânire activă și sănătoasă

Ungheni, 27 martie – Clubul Vârstnicilor lansat în orașul Ungheni, este un spațiu care reinventează îmbătrânirea în Republica Moldova. Această inițiativă este rezultatul parteneriatului dintre Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Guvernele Marii Britanii și Japoniei, HelpAge International, Fundația Moldcell, Autoritatea Publică Locală – toate unite în angajamentul lor de a împuternici persoanele în vârstă să prospere, să fie active și să aibă vieți împlinite.

La ceremonia de lansare oficială a Centrului au participat Directoarea regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Florence Bauer, E.S. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii, Parlamentului Republicii Moldova, administrația publică locală, parteneri și vârstnici din comunitate.

Conceput ca un hub pentru persoanele în vârstă, centrul oferă o gamă largă de activități și servicii menite să îmbunătățească sănătatea acestora, să stimuleze dialogul intergenerațional și să promoveze incluziunea socială. De la sport, yoga, muzică și dans, până la lectură și meșteșuguri, centrul oferă un spațiu primitor pentru seniori pentru a se angaja în activități ce le îmbogățesc viața. În plus, centrul găzduiește și tineri voluntari, care oferă sesiuni de formare a competențelor digitale și a serviciilor electronice, oferind vârstnicilor posibilitatea să rămână conectați și informați.

Credem cu tărie  vârsta nu este o barieră, ci reprezintă o oportunitate de dezvoltare continuă, a spus Directoarea regională UNFPA, Florence Bauer. Acest lucru necesită o schimbare a atitudinii față de persoanele în vârstă, de a înceta să-i vedem ca persoane vulnerabile și dependențe și a le recunoaște rolul lor în comunitate, inclusiv din punct de vedere economic, social și cultural. Valorificarea potențialului adulților în vârstă și promovarea bunăstării lor aduce beneficii atât persoanelor, cât și societății în ansamblu.

Această perspectivă este deosebit de relevantă, deoarece tendințele demografice indică o creștere a populației vârstnice în Europa de Est și Asia Centrală. Prognozele demografice pentru Republica Moldova arată că până în 2040, generațiile în vârstă de 50 de ani și peste vor constitui jumătate din populația Republicii Moldova. Această schimbare demografică va avea implicații semnificative asupra sectoarelor sociale, economice și de sănătate ale țării.

UNFPA a susținut constant Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova în implementarea Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, care are ca scop întărirea rezilienței demografice a țării.

uccesul lansării Clubului Vârstnicilor din Ungheni, precum și participarea activă a persoanelor vârstnice în aceste inițiative de îmbătrânire activă și sănătoasă arată că ele sunt foarte importante și necesare pentru R. Moldova.

La Clubul Vârstnicilor din Ungheni sunt înregistrate circa 150 de persoane care frecventează activitățile.