×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

În municipiul Ungheni a fost dat startul Săptămânii Europene a Mobilităţii

Săptămâna Europeană a Mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, are loc în fiecare an, în perioada 16-22 septembrie.

Tema  ediţiei Săptămânii Europene a Mobilităţii  din anul  2022  este  „Conexiuni mai bune” şi  se desfăşoară  sub  sloganul „Combină şi deplasează-te!”  care este o invitaţie la utilizarea celor  trei alternative ecologice de deplasare în oraş: mersul pe biciclete, mersul pe jos sau cu transportul public.

În contextul dat, Săptămâna Europeană a Mobilităţii din acest an încurajează cetățenii să se gândească asupra beneficiilor alegerii modurilor alternative de deplasare, să privească mobilitatea verde și ecologică ca pe cea mai bună investiție în sănătatea personală și a mediului înconjurător. De multe ori este mai rapid și mai plăcut să  mergem cu bicicleta sau să combinăm diferite moduri de deplasare într-o singură călătorie, care ne pun în mișcare și ne mențin sănătoși și în același timp îmbunătesc calitatea aerului. Or, atunci când se îmbunătățeşte calitatea mediului urban în general, apar și performanțe economice mai  bune, iar talentul și investițiile pot fi mai ușor atrase în oraș.Toți suntem responsabili pentru mobilitatea noastră. Hai să fim responsabili și să păstrăm mediul urban curat!

Cei care călătoresc prin moduri de transport active, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, au o sănătate mai bună (ajung mai puțin timp la doctor) și  sunt mai productivi la locul de muncă. Copiii care merg pe jos sau cu bicicleta la școală au performanțe mai bune în clasă.

Utilizarea bicicletei trebuie să devină cât mai accesibilă în municipiul Ungheni. În acest sens, prin  construcția  trotuoarelor  cu piste pentru biciclițti,  aflată  în deplină desfășurare, vor  fi  create condiții  optime pentru cetățenii de toate vârstele să aleagă mobilitatea alternativă, prietenoasă mediului.

Săptămâna Europeană a Mobilităţii  în municipiul Ungheni este organizată  în cadrul proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, implementat de Primăria municipiului Ungheni, Republica Moldova în parteneriat cu  Primăria municipiului Dorohoi, România și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă ,Republica Moldova, cu scopul de a schimba modul în care locuitorii privesc deplasarea lor în oraş şi pentru a-i încuraja să aleagă mobilitatea verde, responsabilă.

Săptămâna Europeană a Mobilităţii în municipiul Ungheni face parte din Campania de conștientizare cu privire la comportamentul de călătorie ecologic, creșterea accesului la mijloacele de transport eologice prin îmbunătățirea infrastructurii pentru ciclism, care are ca scop să sensibilizeze publicul larg asupra problemelor de mobilitate ecologică și să pună în aplicare măsuri pentru a realiza o reorientare a locuitorilor municipiului Ungheni către transportul urban ecologic.

Fiecare dintre noi dorim să respirăm aer curat, nimanui nu îi place aglomeraţia și poluarea. Săptămâna Europeană a Mobilităţii în municipiul Ungheni are  loc în perioada 16-22 septembrie 2022 pentru a contribui la regândirea mobilitaţii care poate duce la rezolvarea acestor probleme urbane. Lasând mașina acasă, folosind bicicleta, mergând pe jos și folosind mijloacele de transport public, putem face viața urbană mai sănătoasă, mai sigură și mai plăcută.

La acest eveniment sunt invitați să participe autorități publice locale, instituții publice, ONG-uri, Grupuri de Inițiativă Locală și alți participanţi care doresc să încerce alternative la folosirea  mașinii începând cu introducerea și promovarea măsurilor ecologice de transport.

Startul Săptămânii Europene a Mobilităţii  a fost dat pe 16 septembrie 2022  cu „Vinerea verde pe biciclete”, acțiune care are drept scop încurajarea locuitorilor municipiului Ungheni angajați în câmpul muncii să meargă la serviciu cu bicicleta, trotineta sau pe jos.  În Săptămâna Europeană a Mobilităţii se vor desfășura  și alte activități, printre care Concursul pe bicilete în Parcul Central „Micul Cluj”, Flashmob-ul „Fii sănătos, mergi cu bicicleta sau pe jos” și Maratonul bicicliștilor  „Hai cu bicicleta – să salvăm planeta”.