×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Evenimentele bilunarului ecologic desfășurate în municipiul Ungheni

În perioada 25 septembrie – 25 noiembrie 2020, a fost lansat și desfășurat bilunarul ecologic de toamnă „Împreună să păstrăm un mediu curat și sănătos” în municipiul Ungheni, în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/eMS BSB457, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014 -2020.

Pe durata bilunarului „Împreună să pastram un mediu curat și sănătos” în municipiul Ungheni s-au desfășurat 5 activități demonstrative ale procesului de compostare a deșeurilor vegetale în școli și 17 activități de curățenie, unde au participat 446 de copii și tineri, dintre care elevi de la LT „Gh. Asachi” (58 elevi), LT „V.Alecsandri”(50 elevi), LT „A. Pușkin” (261 elevi), LT „I. Creangă” (30 elevi), 12 tineri din Grupul de Inițiativă „Voluntarii Pro Ungheni” și 5 tineri de la „Fondul pentru Tineri Ungheni” .

În cadrul celor 22 de activități au fost colectate din spațiile publice și cele adiacente instituțiilor preuniversitare diverse tipuri de deșeuri, inclusiv deșeuri vegetale pentru formarea compostului, în acest scop fiind utilizate containerele date în folosință de Primăria municipiului Ungheni în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”.

Activitățile organizate în cadrul bilunarului ecologic de toamnă „Împreună să păstram un mediu curat și sanatos” în municipiul Ungheni au fost orientate și au atins următoarele două obiective importante: (1) conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor privind colectarea deșeurilor în locurile special amenajate pentru a reduce  poluarea, a proteja mediul și sănătatea fiecărui unghenean, (2) promovarea  formării și utilizării compostului ca  îngrășământ natural pentru plantele din școli și gospodării individuale.

Activitățile de curățenie și cele demonstrative în procesul de compostare a deșeurilor vegetale s-au desfășurat cu respectarea cerințelor de siguranță în condițiile pandemiei de COVID 19, iar succesul lor se datorează echipelor din școli „Voluntarii pentru un mediu curat in municipiul Ungheni”, care au fost formate în cadrul bilunarului ecologic de toamnă 2020, din câte 2 profesori participanți  la training-urile desfasurate în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” și câte 5 elevi din clasele V-XI.

Primăria municipiului Ungheni mulțumește tuturor participanților la bilunarul ecologic de toamnă „Împreună să pastram un mediu curat si sanatos” în municipiul Ungheni, în mod special Grupului de Inițiativă  „Voluntarii Pro Ungheni”, „Fondul pentru tineri Ungheni” și echipelor „Voluntarii pentru un mediu curat în municipiul Ungheni”, care au dat dovadă de grija pentru mediul înconjurător, au reușit să încurajeze și să mobilizeze semenii lor să participe într- un număr atât de mare la toate aceste 22 de evenimente.

O galerie foto de la evenimentele de curățenie și activitățile demonstrative ale procesului de compostare a deșeurilor vegetale vedeți aici.