×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Dumneavoastră întrebați – Primăria răspunde

Ce facem cu cinematograful vechi? E o clădire urâtă în centrul orașului.
Acest cinematograf este proprietate privată încă de prin anii 90 ai secolului trecut. Într-adevăr, arată foarte urât, e o construcție în plină degradare. În plus, este amplasată absolut incorect, dar nu avem ce face. Statul nu poate interveni, căci, așa cum am spus deja, e proprietate privată. Am avut discuții cu proprietarul. I-am propus ca, în cazul în care nu are resursele necesare să întrețină această clădire, s-o scoată în vânzare. Atunci ne-a spus că nu vrea s-o vândă, motivând că vrea să o lase moștenire copiilor și nepoților. Se pare că, între timp, s-a răzgândit și a scos în vânzare clădirea respectivă. Sperăm să-și găsească un proprietar pe măsură, care s-o aducă în ordine și să trasforme acel loc în unul atractiv.

La Ungheni va fi construit vreodată un memorial al persoanelor deportate?
Acestor oameni, care au suferit enorm, merită să le fie cinstită memoria. Lumea nu trebuie să uite ce s-a întâmplat și în 1941, și în 1949, și să facă totul ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată. Tare mult ne-am dori ca Asociația persoanelor deportate sau descendenții lor să vină cu propuneri concrete: cum să arate un astfel de memorial, unde să fie amplasat. Este nevoie de o inițiativă civilă.

Ați putea instala limitatoare de viteză și pe străzi, nu doar în curți?
Limitatoarele de viteză nu se instalează oriunde. Am instalat limitatoare de viteză în curți, pentru securitatea locatarilor și, în mod special, a copiilor care se joacă în acele spații. În ceea ce privește străzile, nu poți instala oriunde și de care vrei. În municipiul Ungheni limita de viteză pe străzi e de 50 de kilometri pe oră, iar pe unele segmente – de 30 km/oră. Dacă există unii conducători auto nedisciplinați, care încalcă limita de viteză stabilită, poliția trebuie să se ocupe de ei. Nu poți instala limitatoare de viteză la fiecare pas.

Sperăm să se ajungă cu trotuarele și la Palatul de Cultură. Totuși, cultura ar trebui să fie pe primul plan.
Cultura este mereu în vizorul primăriei. La Palatul de Cultură trebuie să construim nu doar trotuare. Putem construi kilometri întregi de trotuare, de străzi, dar, dacă cetățenii nu vor înțelege că sunt mult mai multe valori în viața omului, cum ar fi: bunătatea, omenia, respectul reciproc, nu ne va ajuta nici un fel de trotuar. Ne-am conviins deja de acest lucru.
În acest an, vom construi peste 15 km de trotuare, care duc, apropo, și spre Palatul de Cultură. La Palatul de Cultură, însă, e nevoie de amenajat și zona adiacentă, care se află încă într-o stare precară. Primii pași în ceea ce privește amenajarea acesteia au fost deja făcuți. În imediata apropiere a Palatului de Cultură, în scuar, am instalat o scenă de vară, unde pot fi organizate diverse evenimente culturale. Anul trecut, aici a avut loc Ferstivalul tradițional „Hora de la Prut”. Recent, tot aici a fost organizată sărbătoarea „SânzIEne unghenene”, ediția a III-a.
Trebuie de spus că din anul 2009 investim în Palatul de Cultură sume enorme. A fost schimbat acoperișul, a fost renovat în totalitate sistemul de încălzire, a fost instalată o centrală termică autonomă – prima din municipiul Ungheni. A fost construită o nouă rețea de apeduct, de canalizare. Au fost renovate sălile de sport, a fost reabilitată scena în sala mare. Sigur, mai este mult de lucru, mai ales că acest palat de cultură este enorm, este mult prea mare în raport cu necesitățile orașului. Atunci când a fost construit, nu s-a ținut cont de mărimea orașului și chiar a raionului. Acum, întreținerea este foarte complicată. Primăria face tot posibilul pentru a crea aici cele mai bune condiții, doar că orașul Ungheni nu înseamnă numai o instituție sau alta. Orașul Ungheni înseamnă și drumuri, și grădinițe, și școli, și apeduct, și canalizare, și iluminat public, și tot așa mai departe.

Așteptăm în continuare întrebările dumneavoastră la numerele de telefon: 0236 22577, 0236 22437 sau prin messenger la pagina de facebook Primăria municipiului Ungheni.