×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

COMUNICAT DE PRESĂ Ziua Internațională a Mării Negre: împreună să protejăm Marea Neagră!

Proiect

BSB 1138 „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi” / APRA 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Internațională a Mării Negre: împreună să protejăm Marea Neagră!

31.10.2021mun. Ungheni

 

În fiecare an, în data de 31 octombrie, este marcată Ziua Internațională a Mării Negre, zi desemnată de cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – care au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării. Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, a pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere. Cele mai multe stocuri de pește din Marea Neagră, deja afectate de consecințele poluării, au fost supra-exploatate sau sunt amenințate de supra-exploatare. În consecință, există un risc serios de pierdere a unor habitaturi valoroase și peisaje, precum și a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

Principalii factori care amenință ecosistemul Mării Negre sunt următorii:

  • Poluarea mării (cu deșeuri solide și lichide)
  • Schimbările fizice ale fundului mării, ale coastelor și ale afluenților
  • Diminuarea resurselor naturale cauzată de supra-exploatarea speciilor marine cu valoare economică ridicată
  • Poluarea generată de oameni este principala amenințare la adresa regiunii Mării Negre și reprezintă cea mai gravă problemă de mediu.

Cauzele principale ale poluării Mării Negre sunt deșeurile de pe uscat, poluanții atmosferici, deșeurile deversate din nave intenționat sau accidental și poluanții aduși în mare de râuri.

Principalele tipuri de poluare observată în Marea Neagră sunt următoarele:

  • Poluarea chimică (nutrienți din agricultură, țiței și produse petroliere, poluanți sintetici persistenți și oligoelemente)
  • Poluarea radioactivă
  • Poluarea cu deșeuri solide
  • Poluarea biologică produsă de organisme marine invazive vii

Marea Neagră este o importantă cale navigabilă, legând regiunile riverane cu Marea Mediterană și, prin aceasta, cu Oceanul Planetar. Dar mai mult de atât, Marea Neagră adăpostește 198 de specii de pești precum sturion, nisetru, păstrugă, cegă sau mamifere precum delfinii.

Importanța reducerii poluării mediului marin și protejarea habitatelor din Marea Neagră trebuie înțeleasă de fiecare dintre noi. Împreună, putem proteja Marea Neagră prin adoptarea următoarelor măsuri:

  • Deoarece o mare parte din deșeuri ajung în mare aduse de ploaie și vânt, trebuie să nu aruncăm deșeuri în alte zone decât cele special amenajate pentru acest scop
  • Pentru a împiedica poluarea cu substanțe folosite în agricultură, putem colecta informații despre modul în care este cultivată hrana pe care o consumăm și putem alege să mâncăm alimente organice produse în regiunea Mării Negre
  • Putem cumpăra produse marine pescuite din mare în sezonul adecvat, care au dimensiunea corectă și nu au fost prinse prin metode care să amenințe viața marină
  • Putem susține inițiativele politice care au ca scop prevenirea poluării provenite din infrastructură
  • Putem alege să nu cumpărăm specii pe cale de dispariție (precum tonul roșu)
  • Putem folosi plase din pânză la cumpărături, pentru a preveni poluarea cu materiale plastice
  • Putem cunoaște mai bine speciile care trăiesc în Marea Neagră și putem susține protecția acestora

Reducerea poluării mediului este o prioritate pentru Primăria municipiului Ungheni, care ne  îndeamnă mereu să protejăm împreună resursele acvatice și Marea Neagră. Astfel, în acest an, evenimentului de celebrare a Zilei Mării Negre îi sunt dedicate diverse activități: afișul/poster „Ziua Internațională a Mării Negre” plasat pe pagina de facebook a Primăriei municipiului Ungheni și pe ecranele LED din oraș, ora educativă în școlile beneficiare cu tema „Să ocrotim Marea Neagră!”, precum și concursul de desen cu genericul „Împreună pentru o Mare Neagră mai albastră decât este!”, la care participă elevii Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni  și preșcolarii din grădinițele de copii.

Unele detalii cu privire la problemele Mării Negre le puteți gasi aici, în capitolul „Ce a indicat explorarea Mării Negre” din Ghidul pentru școli „Cum protejăm râurile împotriva poluarii cu deșeuri”, elaborat în cadrul proiectului BSB 1138 „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”, prin Programul Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

 

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect

Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com