×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

COMUNICAT DE PRESĂ

În premieră, reprezentanți ai societății civile din regiunile Cahul și Ungheni s-au reunit cu suportul UE la un Târg comun al Inițiativelor Civice

Stabilirea unei platforme de dialog și cooperare, precum și schimbul de experiență dintre reprezentanți ai societății civile din regiunile Cahul și Ungheni, beneficiari ai Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF au constituit principalele rezultate ale Târgului Inițiativelor Civice, desfășurat pe 19 mai la Chișinău.

La Târgul Inițiativelor Civice organizat în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei au participat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib, experți naționali, autorități locale și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Cahul și Ungheni.   

Prezent la eveniment Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiksz a declarat: Organizațiile societății civile joacă un rol cheie în consolidarea democrației și în susținerea valorilor europene. Prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, Uniunea Europeană și partenerii noștri au oferit granturi pentru OSC-uri și au asigurat consolidarea capacităților lor. Acest sprijin a facilitat participarea OSC-urilor la procesele de bună guvernare la nivel local, a stimulat dezvoltarea socio-economică locală și a permis OSC-urilor să îmbunătățească accesul tuturor cetățenilor la servicii publice de calitate. Târgul Civic al Inițiativelor va oferi OSC-urilor o platformă pentru a-și îmbunătăți cooperarea și schimbul de cunoștințe dintre ​​regiunile Cahul și Ungheni”.

„Suntem curioși să aflăm mai multe despre activitatea organizațiilor societății civile din cele două regiuni-cheie și despre rezultatele obținute în domenii precum planificarea strategică, parteneriatele cu autoritățile locale și mobilizarea comunităților locale pentru a dezvolta localități prospere în Republica Moldova. La fel, suntem interesați de experiența de răspundere la diferite provocări, cum ar fi pandemia COVID-19 și, mai recent, prioritățile emergente de oferire a suportului pentru refugiați”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit participanților, Târgul Inițiativelor Civice constituie o oportunitate pentru organizațiile societății civile (OSC) din Cahul și Ungheni pentru stabilirea unor parteneriate și platforme de dialog, care au rolul să consolideze activitatea acestora.

La eveniment s-a discutat despre cooperarea OSC-urilor și APL-urilor în planificarea strategică, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicilor de dezvoltare la nivel local, stabilirea unor parteneriate pentru dezvoltarea durabilă și creșterea economică a comunităților rurale, experiențe și practici de succes implementate la nivel local, dar și despre provocările comunităților locale și rolul OSC-urilor în creșterea rezilienței comunităților pentru a face față provocărilor, inclusiv implicarea lor în susținerea refugiaților din Ucraina.

Târgul Inițiativelor Civice a reunit în premieră peste 20 de organizații ai OSC-urilor din regiunile-cheie, Cahul și Ungheni, la eveniment fiind organizată și o expoziție foto a inițiativelor civice din ambele regiuni, unde au fost prezentate principalele activități, proiecte și realizări ale acestora.

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activitățile Programului în regiunile Cahul și Ungheni găsiți pe www.eu4cahul.md și www.eu4ungheni.md