COMUNICAT DE PRESA

Written by admin on 4 aprilie 2017. Posted in Știri

04  aprilie 2017

COMUNICAT DE PRESA

Inițiativa  de implementare participativă a Proiectului „Ungheni – 555 de ani” pe durata anului 2017, lansată de Primăria orașului Ungheni în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională,  se realizează zi de zi prin desfășurarea evenimentelor  culturale, activităților sportive, creative, de informare și promovare.

Printre cele mai apreciate evenimente cultural-artistice din cadrul „Ungheni – 555 de ani” desfășurate în luna martie  2017 se înscriu concertul de deschidere a Festivalului Internațional „Mărțișor” și concertul elevilor de la Școala de Muzică din orașul Ungheni în cadrul aceluiași festival, unde au evoluat corul claselor mari „Eligie”, formațiile „Bravissimo” (estradă) și „Accelerat” (jazz). Expozițiile de mărțișoare handmade organizate de Centrul Raional de Creație a Copiilor și Direcția Educație Ungheni s-au bucurat de foarte mulți admiratori. Școala de Muzică  a desfășurat un concurs inedit „În pas cu muzica”, unde 30 de elevi au concurat la secțiunea de  interpretare a pieselor muzicale la acordeon. Cei mai buni acordioniști au fost distinși cu diplome și medalii. Unul dintre membrii  juriului a  fost primarul orașului Ungheni Alexandru AMBROS, absolvent al acestei școli la clasa acodeon.

Un loc aparte în cadrul evenimentelor cu dedicația „Ungheni – 555 de ani” îi revine activităților de caritate  și  colectare de fonduri.  Astfel, copiii din  grupele mari ale Grădiniței de copii nr. 2 „Tereza Sobolevschi” au organizată la Centrului de Reabilitare și Integrare Socială a Bătrânilor  activitatea de  caritate ,,Bucuria micului unghenean de a dărui…”, unde persoanele în etate  au primit daruri și au vizionat un concert de zile mari. Asociația  „Unghenenii de Pretutindeni” a invitat copiii de vârstă preșcolară să descopere orașul cu „Trenuțul copilăriei”, în acest mod colectând resurse pentru amenajarea Parcului Central din orașul Ungheni.  În același timp,  membrii Fondului pentruTineri din Ungheni au dat startul Ediției a II-a a Campaniei  „Gustă și Ajută”  fondurile căreia vor fi direcționate la finanțarea proiectelor comunitare.

Alte două activități de mobilizare cetățenească, cu implicarea unui număr mare de participanți, una de consultare publică a Proiectului  „Amenajarea unui spatiu de odihnă și agrement în parcul central din orașul Ungheni” și alta de lansare a Programului de Granturi Mici/ Ediția specială „Ungheni – 555 de ani”, și-au propus să promoveze bunele practici de implicare a locuitorilor orașului Ungheni la soluționarea problemelor locale.

Activitățile creative concursurile și expozițiile au fost trei dintre cele mai importante tipuri de activități organizate cu participarea  preșcolarilor, elevilor din licee și  copiilor care frecventează diverse instituții publice. Copiii de la Grădinița nr. 2 „Tereza Sobolevschi” la activitățile de artă plastică au făcut cunoștință cu tradiția olăritului specifică orașului Ungheni prin articolele de ceramică ale S.A. „ Ceramica Ungheni”, foarte bine cunoscute în țară și peste hotare. Lucrările copiilor meșterite din lut vor fi expuse în cadrul unei expoziții cu tema  „Roada micului olar din Ungheni” care va fi amenajată în grădiniță pe durata lunii aprilie 2017.

În cadrul concursului de desen cu genericul  „Viziunea copilului în ce privește picătura de apă” lansat de ÎM „Apă-Canal” de Ziua Mondială a Apei, elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”  au demonstrat cât de bine înțeleg importanța apei pentru viață.  Expoziția de desene a fost admirată de mulți ungheneni, inclusiv participanții la excursia desfășurată la Stația de Epurare a Apei, un eveniment în premieră organizat de ÎM „Apă-Canal”. O victorină interactivă despre istoria orașului Ungheni, organizată la Casa Limbii Române cu elevii  liceelor teoretice din orașul Ungheni, s-a finalzat cu expoziția „Ungheniul de ieri, de azi și de mâine” admirată de spectatori.

În incinta Biblotecii Raionale „Dimitrie Cantemir” a  fost vernisată expoziția personală a elevei Școlii de Arte Plastice Natalia Prodan cu genericul „Răsfoind prin amintiri”, iar la Colegiul agroindustrial – expoziția foto „Orașul Ungheni sărbătorește cea de-a 555-a aniversare”, ambele admirate de foarte mulți privitori. Prin concursul de desen  „Ungheni – 555 de ani ”  20 de beneficiari ai Centrulu „ Casa pentru toți” și-au dorit foarte mult să promoveze imaginea orașului Ungheni văzută de ei.

Elevii cl. VII – XII din LT „I.Creangă” au participat la masă rotundă ,,Orașul meu la 555 ani” unde au fost prezentate  informații despre istoria orașului Ungheni începând de la prima atestare documentară și până în prezent. Au fost aduse în atenția participanților documente despre monumentele istorice și de arhitectură: Biserica ,,Sf. Nicolae”, ctitorită de prințul Constantin Moruzi; Catedrala ,,Sf. Cnz. Alexandru Nevski”; podul feroviar peste Prut, construit după schițele arhitectului francez Alexandre Gustave Eiffel; Crucea martirilor neamului descoperită în subsolul Bisericii ,,Sf. Nicolae”. A fost vizionat filmulețul ,,Ungheni – un oraș mic cu inimă mare” și s-au făcut dezbateri asupra subiectelor discutate.

Toate activitățile ( seminare, ateliere, șezători, întâlniri cu personalități marcante, competiții sportive etc. ) desfășurate  în luna martie 2017, în conformitate cu calendarul evenimentelor dedicate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani”, prin tematica lor  variată au sensibilizat publicul larg despre importanța cunoașterii valorilor orașului Ungheni în care fie că locuim, fie că suntem în vizită.

Primăria orașului Ungheni mulțumește tuturor inițiatorilor și organizatorilor venimentelor desfățurate cu responsabilitate  și dedicație, pentru ca orașul nostru drag Ungheni să fie cât mai bine cunoscut de locuitori și vizitatori.

O galerie foto a evenimentelor desfășurate dedicate  jubileului „ Ungheni – 555 de ani” o găsiți mai jos.

Mai multe informații le puteți afla la tel. 236 25309 ( Oxana CIOBANU, specialist  coordonator CRDDLR).

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni