×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Cetățeni informați despre gestionarea eficientă a resurselor energetice

28 iunie 2021                                                                                                                                    mun. Ungheni

În perioada 21-25 iunie 2021 au avut loc 3 eco-reuniuni cu locuitorii Cartierului Ungheni Vale. Eco reuniunile sunt parte a Campaniei de educație ecologică desfășurată în cadrul proiectului integrat „Eficientizarea infrastructurii publice în Cartierul Ungheni Vale”, implementat de Primăria municipiului Ungheni, co-finanțat de programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul Programului „Fondului Granturilor Mici“, gestionat de Fondul de Solidaritate al Poloniei în Moldova și co-finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, implementat de Asociația Obștească „Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă” în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni.

Eco-reuniunile au avut drept scop informarea cetățenilor privind îmbunătățirea consumului rațional în condiții casnice a resurselor, prin utilizarea responsabilă a energiei, transportului, cumpărăturilor, petrecerea timpului liber, îmbunătățirea calității vieții prin o mai bună gestionare a energiei, deșeurilor și producerea compostului. În cadrul eco-reuniunilor 45 de cetățeni au fost informați despre scopul, obiectivele și rezultatele așteptate ale  proiectului „Eficientizarea infrastructurii publice în Cartierul Ungheni Vale”. Ghenadie Ciobanu, expertul tehnic pentru iluminat stradal le-a prezentat participanților informații interesante și utile privind sursele alternative de energie – soluții eficiente pentru economisirea acesteia și diminuarea poluării mediului înconjurător. Cetățenii au aflat ce presupune termenul „casa pasivă” și cum ar putea să-și creeze o locuință eficientă din punct de vedere energetic, astfel încât aceasta să consume cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. Participanților la reuniuni le-au fost distribuite pliante promoționale și fluturași informativi cu sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie. Astfel, cetățenii informați și conștienți despre măsurile de eficiență energetică, vor putea manifesta inițiative individuale de economisire a energiei.

În cadrul eco-reuniunilor, au fost distribuite chestionare privind auditul energetic al locuințelor prin care se vor furniza date privind consumul de apă, energie, deșeuri, etc.. În total, 100 de locuințe din cele 7 cartiere ale municipiului Ungheni vor fi supuse auditului energetic. Scopul acestui exercițiu este de a evalua consumul real al locuinței și a adopta măsuri de economisire a resurselor energetice. Ca rezultat, cetățenii vor aplica măsuri de eficiență energetică și consum redus de energie.

De asemenea, cetățernii au fost informați despre faptul că la începutul lunii iunie în Cartierul Ungheni Vale au demarat lucrările de instalare a unui sistem eficient de iluminat public. Vor fi instalate linii electrice aeriene, piloni cu rețele noi și corpuri de iluminat stradal cu lămpi de tip LED de 30 și 50 Wt, va fi montat un sistem de panouri de dirijare care va asigura optimizarea iluminatului public printr-o monitorizare mai bună.

Vedeți aici o galerie foto de la eco-reuniuni

Svetlana CIOBANU, Director executiv AO CRDD /Coordonator proiect crdd_ungheni@yahoo.com