×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

14 octombrie – Ziua internațională a deșeurilor de echipamente electrice și electronice

În anul 2017, Primăria municipiului Ungheni lansa proiectul „Colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în orașul Ungheni”, devenind astfel prima autoritate publică locală din Republica Moldova, care a creat un punct de colectare a acestor deşeuri.

În 2018, începea implementarea unui nou proiect – „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”, grație căruia a fost achiziționată o autospecială și containere pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

La momentul de față, ÎM „AVE Ungheni” colectează deșeurile respective, având în acest sens și autorizația necesară. Doritorii pot apela la numărul de telefon 0236 22533 și deșeurile de echipamente electrice și electronice vă vor fi preluate gratuit de la domiciliu.

Categoriile de echipamente electrice și electronice conform Legii nr.209/2016 privind deșeurile:

  1. Aparate de uz casnic de dimensiuni mari
  2. Aparate de uz casnic de dimensiuni mici
  3. Echipamente informatice și de telecomunicații
  4. Echipamente de larg consum
  5. Echipamente de iluminat
  6. Unelte electrice și electronice (cu excepția uneltelor industriale fixe de dimensiuni mari)
  7. Jucării, echipamente sportive și de agrement
  8. Dispozitive medicale (cu excepția produselor implantate și infectate)
  9. Instrumente de supraveghere și control
  10. Distribuitoare automate.
DEEE reprezintă toate tipurile de deșeuri din echipamente electrice și electronice, ce nu pot fi utilizate în continuare după destinațiile lor (defectate în totalmente) și se referă la orice obiect, care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit.
Impactul acestora asupra mediului și, implicit, al sănătății oamenilor este mare, deoarece DEEE au în compoziție substanțe deosebit de periculoase, cum ar fi: plumb, mercur, crom, substanțe halogene.
De aceea este important ca fiecare să contribuim la colectarea și predarea DEEE întreprinderii autorizate – AVE Ungheni. Astfel vom avea un mediu curat și sănătos pentru viitor.