×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ziua Internațională a Mării Negre

Ce este Ziua Internațională a Mării Negre?

În urma diverselor studii și cercetări care au confirmat că mediul Mării Negre este afectat de pescuitul excesiv și de reziduurile transportate de râuri, toate cele șase state riverane Mării Negre (Bulgaria, Georgia, România, Rusia,Turcia și Ucraina) au semnat în anul 1996 Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră care cuprinde un set de strategii și măsuri ce vizează protejarea și salvarea Mării Negre. Acest plan servește ca un instrument de lucru esențial pentru colaborarea tuturor țărilor costiere și are ca scop reducerea impactului poluării asupra ecosistemului marin.

Ca urmare a semnării Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, data de 31 octombrie a devenit o sărbătoare importantă care este celebrată În fiecare an, inclusiv în Republica Moldova. De obicei, în această zi au loc diverse evenimente de informare organizate de voluntarii implicați în acțiuni de protecție a mediului, conferințe, seminare, expoziții și concursuri de desene pentru copii.

Importanța Zilei Internaționale a Mării Negre

Marea Neagră prezintă diverse caracteristici care au un rol important atât pentru dezvoltarea mediului înconjurător, cât și pentru calitatea vieții oamenilor. Această mare are o apă salmastră (cu o salinitate scăzută), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicve și este împărțită în două straturi: stratul superior, cu ape oxigenate, și un strat inferior în care oxigenul lipsește. Marea Neagră găzduiește numeroase specii de viețuitoare și oferă o varietate de resurse naturale. În plus, datorită porturilor amenajate, aceasta reprezintă și un punct economic important pentru țările care o înconjoară.

Prin urmare, poluarea mării are efecte negative nu numai asupra ecosistemului marin, dăunând viețuitoarelor, ci și asupra oamenilor. De aceea este important ca cetățenii și autoritățile să conștientizeze importanța protejării Mării Negre și să acționeze responsabil spre salvarea acesteia.

În acest context, Ziua Mării Negre reprezintă un prilej ideal pentru a vorbi despre Marea Neagră și de a găsi modalitățile prin care fiecare dintre noi poate participa la ameliorarea mediului marin.

Curiozități despre Marea Neagră

Iată câteva informații interesante despre Marea Neagră, pe care le împărtășim cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre:

  • Marea Neagră are o suprafață de 413 488 km2
  • Adâncimea maximă a Mării Negre este de 2 258 m
  • Cele șase țări care se învecinează cu Marea Neagră sunt Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina
  • Termenul „Neagră” vine de la poporul cimerian care a trăit în jurul mării între secolele XVI-XI î.Hr., numind-o Axaina, tradus ca „albastru închis”( ulterior, în jurul secolului XV, în documente a apărut denumirea de „Neagră)
  • Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, cu epicentrul în Marea Neagră, a provocat un tsunami în anul 1901
  • Dunărea, Nipru, Nistru, Don, Scaria sau Enige sunt doar câteva dintre apele curgătoare care se varsă în Marea Neagră;
  • Salinitatea Mării Negre se situează între 15 și 22%;
  • Câteva plante subacvatice din Marea Neagră: nufărul alb, plutica, cosorul, lintița, broscărița
  • Cele mai importante specii de pești din perspectivă economică: scrumbia, pălămida, nisetrul, morunul, hamsia
  • Câteva porturi importante din jurul Mării Negre: Constanța, Odesa, Varna, Novorossiysk, Theodosia
  • Denumiri în alte limbi ale Mării Negre, conform Enciclopediei Britanice: Chernoye More, Karadenız, Pontus Axeinus

Cum să celebrăm Ziua Internațională a Mării Negre la Ungheni?

Vă îndemnăm să sărbătorim  Ziua Internațională a Mării Negre prin diverse evenimente de informare și activități creative în școli și grădinițe de copii ( ore de educație civică, expoziții, concursuri de desene), care vor stimula curiozitatea elevilor și preșcolarilor.

Vom fi nespus de bucuroși să vedem pe rețelele de socializare (facebook) postările cu informații  ilustrate despre cum a fost celebrată Ziua Internațională a Mării Negre în municipiul Ungheni și localitățile rurale beneficiare ale proiectului: comunele Zagarancea, Manoilești, Valea Mare și satul Costuleni, semnatare ale Memorandumului Multilateral de Cooperare în cadrul proiectului „Soluții inteligente și inovatoare pentru zonele rurale verzi și curate din Bazinul Mării Negre- Smart4Rural”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre.

Svetlana CIOBANU,

Coordonator proiect

Email: crdd_ungheni@yahoo.com