×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Vizita turistică de promovare a potențialului istoric și cultural din municipiul Ungheni și împrejurimi 

COMUNICAT DE PRESĂ 

Vizita turistică de promovare a potențialului istoric și cultural din municipiul Ungheni și împrejurimi 

26 mai 2023, Ungheni 

În perioada 22 – 26 mai 2023 a fost desfășurată o vizită turistică în regiunea Ungheni la care au participat reprezentanți ai mass-media locală, autorităților publice locale de nivel I și II, centrelor de informare turistică, agențiilor de turism, muzeelor, operatori turistici, meșteri populari din Ungheni și din orașele înfrățite cu municipiul Ungheni: Cluj-Napoca și Iași (România), Tskaltubo (Georgia), Konin (Polonia). Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Acțiuni durabile pentru creșterea economică prin turism”, implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Primarii pentru Creștere Economică.

Vizita turistică a avut ca scop promovarea schimbului de experiență și crearea oportunităților de colaborare între entități turistice și culturale similare și factori de decizie din orașele înfrățite cu municipiul Ungheni pentru o mai bună cunoaștere a potențialului turistic și cultural, promovarea regiunii, atragerea de noi vizitatori și stimularea veniturilor pentru creșterea economică. În cadrul acestei activități au fost vizitate 7 obiective turistice din municipiul Ungheni  (Muzeul de Istorie și Etnografie, Galeria de Artă a Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, Gara Internațională, Troița Martirilor Neamului, Parcul „Micul Cluj”, Scuarul „Grigore Vieru”, Piața Independenței) și 3 obiective turistice din regiunea Ungheni (rezervația naturală „Plaiul Fagului”, Muzeul în aer liber și Situl Zamca din satul Zagarancea).

Punctul culminant al activității a fost semnarea a 3 acorduri de cooperare pentru valorificarea potențialului turistic local și regional  între entități similare din Ungheni și orașele înfrățite cu municipiul Ungheni. Astfel, au fost semnate acordurile de cooperare (1) dintre muzele din municipiile Ungheni, Cluj-Napoca și Tskaltubo, (2) dintre Centrele de Informare Turistică Ungheni, Cluj-Napoca, Agenția de turism „Wens Tour” (Cluj-Napoca), Asociația Turistică Ghizii României (Iași), Asociația „Dialog pentru Dezvoltare” (Iași) și dintre (3) Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, Asociația Meșterilor Populari Clujeni, Asociația „Art Meșteșugurile Prutului” din Iași și Centrul Cultural pentru tineret din Konin. Scopul principal al semnării acestor acorduri este consolidarea cooperării prin crearea unui parteneriat regional și internațional pentru valorificarea potențialului turistic local.  În baza acordurilor de cooperare, partenerii vor face schimb de experiență, cunoștințe și resurse contribuind la dezvoltarea și promovarea turismului din regiunea Ungheni.

În cadrul unui panel de discuții, organizat după finalizarea vizitării obiectivelor turistice, participanții și-au împărtășit impresiile și opiniile privind potențialul turistic văzut la Ungheni, remarcând că municipiul Ungheni, deși este o localitate mică, are obiective turistice deosebite și merită să fie vizitat atât de turiști locali, cât și din străinătate. Participanții din cele 4 orașe înfrățite cu municipiul Ungheni au fost impresionați de spațiile verzi curate și amenajate, liniștea urbei și ospitalitatea unghenenilor. Oaspeții au făcut diverse recomandări privitor la o mai bună punere în valoare și păstrare a tradițiilor și  patrimoniului cultural local. Pentru promovarea potențialului turistic existent și atragerea unui număr cât mai mare de turiști a fost propusă elaborarea pachetelor turistice în funcție de profilul și interesul turiștilor.

Pentru informații adiționale: Ina OLEARCIUC, Manager comunicare,
inaolerciuc@gmail.com, tel. +373 699 36 631