×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ungheniul văzut prin ochii tinerilor

3 iulie 2023, Ungheni

În perioada 26 – 30 iunie 2023 a fost desfășurată a doua Tabăra de vară „Ungheniul turistic” în metoda fotovoice la care au participat tineri jurnaliști, bloggeri și vloggeri din municipiul Ungheni și orașul Kalisz (Polonia) și din 4 orașe înfrățite cu municipiul Ungheni: Cluj-Napoca și Iași (România), Kutaisi (Georgia), Konin (Polonia). Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Acțiuni durabile pentru creșterea economică prin turism”, implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Primarii pentru Creștere Economică.

Tabăra de vară a avut ca scop promovarea schimbului de experiență și crearea oportunităților de colaborare între tineri pentru identificarea principalelor probleme și promovarea soluțiilor privind conservarea și dezvoltarea patrimoniuilui turistic local prin utilizarea metodei PhotoVoice (o metodă de fotografiere participativă concepută pentru a transmite un mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii” unui public).

În cadrul celei de-a doua tabere de vară,  tinerii au vizitat 8 obiective turistice din municipiul Ungheni  (Muzeul de Istorie și Etnografie, Galeria de Artă a Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, Gara Internațională, Troița Martirilor Neamului, Parcul „Micul Cluj”, Podul „Eiffel”, Scuarul „Grigore Vieru”, Piața Independenței) și 2 obiective turistice din regiunea Ungheni (rezervația naturală „Plaiul Fagului” și Muzeul în aer liber din satul Zagarancea). La fel, ca și în prima tabără de vară, tinerii au primit informații utile de la traineri despre ce presupune metoda fotovoce. Cunoștințele acumulate au fost aplicate în practică în timpul vizitelor la obiectivele turistice. După opiniile  lor, participanții s-au străduit  să surpindă în fotografii cele mai relevante momente din punct de vedere turistic. Fotografiile selectate au fost prezentate în cadrul unei expoziții vernisate în holul Primăriei Ungheni și postate pe pagina de facebook a Asociației Obștești Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă.

Impresionați de locurile vizitate, tinerii turiști în unanimitate au spus că Ungheniul este o destinație turistică care merită să fie descoperită și vizitată. De asemeena, tinerii jurnaliștii au împărtășit experiența celor 5 zile de aflare în Ungheni prin intermediul mai multor postări în media online. În același timp, tinerii din Kalisz (Polonia) au listat o serie de propuneri pentru promovarea turistică a orașului Ungheni. Principalele recomandări se referă la elaborarea materialelor informative și promoționale (cărți poștale, broșuri, magneți, hărți ale orașului, suvenire etc.), promovarea localității în media online prin utilizarea motoarelor eficiente de căutare, instalarea unei hărți mari a Ungheniului în centrul orașului, elaborarea ghidurilor turistice cu accent pe gastronomia locală (bucate tradiționale, vinuri etc.), facilitarea deplasării turiștilor prin oraș cu ajutorul sistemelor de bikesharing etc.

Pentru informații adiționale: Ina OLEARCIUC, Manager comunicare

inaolerciuc@gmail.com, tel. +373 699 36 631