×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Sărbătorile de iarnă: anul acesta vor fi altfel

Dumneavoastră întrebați – Primăria răspunde

Am pășit în ultima lună a anului 2022. Suflul sărbătorilor de iarnă se simte tot mai mult. Care e situația la Ungheni, unde și cînd va fi instalat pomul de Crăciun, ce evenimente se prevăd? Răspunsurile la aceste, precum și la alte întrebări, pe care ni le-au adresat cetățenii, le găsiți în rîndurile ce urmează.   

Anul trecut, pe 1 decembrie, la Ungheni au fost aprinse luminițele pe pomul de Crăciun. Strada centrală era deja împodobită. Ce se întâmplă în acest an?
La momentul de față, strada centrală și, în mod special, Piața Independenței, sunt în construcție. Am presupus, chiar de la început, că lucrările de reabilitare și reconstrucție vor dura, astfel că nu vom reuși să amenajăm, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, centrul orașului așa cum ne-am fi dorit. În plus, sunt în plină desfășurare și lucrările de schimbare a sistemului de iluminat public. Imediat ce rețelele electrice vor fi puse la punct, strada Națională va fi împodobită ca de obicei de sărbătorile de iarnă. Ne-am propus termenul limită data de 15 decembrie. Pomul de Crăciun, însă, va avea o altă locație – în Parcul „Micul Cluj”. Ne dorim să creăm acolo o zonă atractivă, unde să se simtă bine și copiii, și adulții. Deci, anul acesta va fi un pic altfel. Ne propunem să instalăm bradul în perioada 15-20 decembrie.

De ce a fost aleasă ca locație pentru pomul de Crăciun anume Parcul „Micul Cluj”? Nu se putea de găsit un loc în centrul orașului, așa cum se face în toată lumea?
Am examinat mai multe variante, inclusiv în centrul municipiului. Se știe că bradul de anul nou presupune și o infrastructură pe măsură. La momentul de față, în centru, în afară de câteva parcări amenajate nu prea ar fi loc unde să putem instala bradul. Dacă îl instalezi într-o parcare din centru, nu ai loc pentru organizarea unor evenimente culturale, nu ai loc pentru distracții și recreere. Nu există spațiu nici măcar pentru plimbat. Cineva ar putea spune că o locație potrivită ar fi fost spațiul de lângă Judecătorie, unde este havuzul vechi. Am examinat și această variantă. În acea zonă, sunt multe spații unde sunt plantați trandafiri și alte flori. Nu le putem lichida. Totodată, pavajul e deteriorat – Primăria examinează posibilitatea de a renova și acea zonă în anii următori. Deci, amenajând un loc de distracții, cu un brad în centru, trebuie să ne gândim și la siguranța cetățenilor. Iată de ce s-a renunțat la ideea de a instala pomul de Crăciun în preajma vechiului havuz.

Când vor fi aprinse luminițele pe pomul de Crăciun?
Primăria va face tot posibilul ca luminițele să fie aprinse cât mai devreme, astfel ca oamenii să se bucure de priveliștea oferită de pomul de Crăciun. Cel mai probabil, se va întâmpla după 20 decembrie, dar nu mai târziu de 24 decembrie. Vom anunța suplimentar data exactă.

Se planifică anumite evenimente pentru sărbătorile de iarnă?
Toate evenimentele vor avea loc în Parcul „Micul Cluj”. Palatul de Cultură pregătește un program special. În parc, în zona unde va fi instalat pomul de Crăciun, va răsuna muzica. Va fi o atmosferă cu adevărat de sărbătoare. Sunt invitați și agenții economici să-și presteze serviciile în acele zile în parc. Pentru aceasta, trebuie să depună o cerere la Primărie, ca să le fie eliberat permisul necesar. Imediat ce programul evenimentelor pentru perioada respectivă va fi elaborat, acesta va fi dat publicității.

Cartierele periferice ale municipiului Ungheni vor fi amenajate? Se va simți și acolo atmosfera de sărbătoare?
Deja devine o tradiție: vor fi instalați, în cartierele periferice, cinci brăduți, cu luminițe. Pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie una deplină, invităm agenții economici, instituțiile din teritoriu să-și amenajeze sediile, terenurile adiacente. Ar putea să se implice și cetățenii, amenajând terenurile din preajma locuințelor lor. Ne dorim ca, până pe 25 decembrie, când e sărbătorit Crăciunul pe stil nou, atmosfera de sărbătoare să se simtă pretutindeni, o atmosferă pe care s-o creăm cu toții împreună.