×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Premieră la Ungheni! În septembrie, va avea loc Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX

Maxim Cârlan, directorul general al Festivalului, răspunde la întrebările noastre

Ce reprezintă MOLDOX?
MOLDOX e un festival de film documentar, care a apărut în 2016, în orașul meu natal, Cahul. Eu, fiind cineast, totdeauna am considerat că un oraș mic poate fi un centru cultural, uneori chiar mai interesant decât capitalele. De ce? Pentru că aici poate fi creată o atmosferă mai familiară. De aceea am decis să organizez un festival la Cahul, împreună cu un coleg din Suedia. Din start, a fost un mare interes și din partea finanțatorilor, și din partea societății civile, și din partea administrației publice locale, astfel că statutul a început să crească și s-a transformat într-un festival mult mai mare decât credeam noi că va fi. În anii următori, am continuat pe aceeași formulă.

Filmul documentar e un pic mai complicat de vizionat. Cum reușiți să interesați publicul?
Documentarul are mereu tendința să abordeze subiecte sociale. Noi, în Republica Moldova, avem situația pe care o avem, provincia e în starea în care este, există numeroase probleme sociale. Iată că filmele documentare, indiferent că-s create la noi sau în alte țări, abordează aceste subiecte, foarte importante pentru societate. Noi am început să selectăm astfel de filme din diferite țări. Personajele sunt oameni reali, care luptă și înving, astfel demonstrând că mereu există o speranță.

Ați început la Cahul, apoi v-ați extins la Chișinău. La a șasea ediție a Festivalului, ați decis să veniți și la Ungheni. De ce?
Despre orașul Ungheni se aude foarte mult în Republica Moldova. Des e menționat și la Cahul, fiindcă există un parteneriat; vedem că sunt două orașe progresiste pentru Moldova, cu administrații deschise spre colaborare. Pentru noi e foarte important să avem un dialog și să putem implementa proiectul. În momentul în care autoritățile sunt interesate de un eveniment care abordează probleme sociale, e un semn că există deschidere. Totodată, Ungheniul, ca și Cahulul, face parte din Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”. Ambele orașe sunt poziționate la frontiera cu Uniunea Europeană. Deci, ne unesc multe lucruri. În plus, cineva de la noi din echipă, care a mai colaborat cu unghenenii, ne-a spus doar cuvinte bune la adresa lor.

Chiar dacă mai este până la desfășurarea propriu-zisă a festivalului, cred că am putea să vorbim, în linii mari, despre agendă. Ce-i așteaptă pe ungheneni?
Pentru Ungheni am selectat 9 dintre cele mai bune filme care au fost proiectate, de-a lungul anilor, la MOLDOX, atât la Cahul, cât și la Chișinău, și care au avut un impact mare asupra publicului. Sălile au fost pline, audiența – cu emoții după fiecare film. Am avut multe sesiuni de întrebări și răspunsuri. Sunt filme care au participat la festivaluri internaționale, au obținut premii. Cu adevărat sunt puternice, sunt documentare care nu se văd la televizor. E ceva unical.  Vom organiza paneluri de discuții, la care moderator va fi Vasile Ernu, unul dintre cei mai apreciați eseiști din România. Aceste paneluri vor fi în aer liber, cu invitați speciali din Chișinău sau din alte regiuni; vor fi abordate subiecte din Ungheni, dar și de nivel național. Desigur, vom avea și un atelier.

Vă rog să vorbiți un pic mai detaliat despre acest atelier.
Este preconizat pentru tineri, care vor învăța, timp de patru-cinci zile, să facă film documentar. Noi vom oferi totul pentru activitatea respectivă: echipament, experți, care îi vor ajuta de la idee până la implementare. La final, vom prezenta publicului din Ungheni rezultatele.
Atelierele sunt o experiență unică pentru tineri, pentru unii – chiar prima lor experiență de a face film. Cu siguranță, vor fi impresionați. Invităm, în general, tineri activi, interesați să facă schimbări la ei în localitate, care au făcut voluntariat. Aceștia vor fi selectați în baza unor scrisori de motivare, căci numărul va fi limitat, între 9 și 11 persoane.
Iată, în linii mari, ceea ce planificăm pentru Festivalul MOLDOX de la Ungheni, pe care l-am întitulat „Punți de MOLDOX”. Pe parcurs, vom reveni cu noi informații, cu noi detalii.

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de Specialist construcții și drumuri
Condiții de participare la concurs: are cetățenia Republicii Moldova; cunoaște limba de stat; studii în domeniu; vechime de muncă în domeniu de cel puțin trei ani (va fi un avantaj); nu a fost concediat în ultimii 5 ani în baza art.86, alin1, lit. l), m),n din Codul Muncii.
Telefon pentru informații: 069600597
Adresa: Primăria mun. Ungheni, str. Națională 7, bir. 301

Condoleanțe
Suntem alături de colega Valentina Bădănău la marea durere, cauzată de decesul soțului Nicolae. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Transmitem sincere condoleanțe celor apropiați.