×

Precizările Primăriei Ungheni cu privire la pepiniera din sectorul Ungheni Vale

Urmare a declarațiilor consilierului municipal Gheorghe Petic privind cheltuirea a 10 milioane de lei pentru pepiniera din sectorul Ungheni-Vale, Primăria municipiului Ungheni vine cu  următoarele precizări:

1. Pepiniera a fost fondată prin decizia Consiliului Municipal Ungheni nr. 2/17 din 20.02.2020, pentru extinderea și dezvoltarea durabilă а spațiilor verzi, posibilitatea înlocuirii copacilor саrе рrеzintă pericol cu unii noi asigurând furnizarea calitativă a materialului săditor în timp util.

2
. Pepiniera a fost amenajată pe o suprafață de 1,222 ha, proprietate publică a municipiului Ungheni.

3.
Din anul 2020 până în prezent, cheltuielile totale de amenajare a pepinierei (gardul, poarta, sistemul de iluminare) și de plantare a puieților (inclusiv irigarea), au constituit 301047,96 lei – de 32 de ori (!) mai puțin decât suma enunțată de consilierul Gheorghe Petic. Datele pot fi verificate cu ușurință la contabilitatea Primăriei municipiului Ungheni.

4.
În anii 2020-2022, în pepiniera din sectorul Ungheni Vale au fost plantați în total 2454 de puieți de tei, arțar, castan, nuc, liliac.

5.
Au fost deja replantați 1210 puieți, cei mai mulți dintre care – 560 – în Parcul „Micul Cluj”. Puieți din pepiniera din Ungheni Vale au fost plantați și în curțile grădinițelor, instituțiilor de învățământ, în scuaruri și parcuri, în locul copacilor bătrâni și bolnavi, care fuseseră defrișați, dar și pentru a extinde suprafețele spațiilor verzi.
Primăria municipiului Ungheni a anunțat în repetate rânduri, atât pe pagina sa de facebook, cât și în presa locală, despre aceasta.

6.
La momentul de față, în pepinieră au mai rămas 1244 de puieți, dintre care: arțar – 769, tei – 300, castan – 55, nuc – 80, liliac – 40. O bună parte dintre aceștia vor fi replantați pe teritoriul municipiului Ungheni în acest an, după încetarea vegetației, în luna noiembrie.

Regretăm declarațiile eronate făcute cu bună știință sau neintenționat. Facem apel către toți unghenenii: informați-vă din prima sursă. Primăria municipiului Ungheni optează în permanență pentru transparență și deschidere, pe site-ul oficial – www.ungheni.md – fiind publicate toate deciziile Consiliului Municipal, Regulamentele adoptate, anunțurile despre achizițiile publice și rezultatele concursurilor, dispozițiile, rapoartele, executarea bugetului etc. Totodată, pe pagina de facebook și în presa locală sunt publicate cu regularitate știri despre proiectele realizate sau în curs de realizare, despre evenimentele importante organizate de primărie, competiții sportive, oameni ai Ungheniului etc.

Conștientizând importanța transparenței decizionale, a informării corecte și comunicării eficiente, Primăria municipiului Ungheni, în colaborare cu Consiliul Municipal și societatea civilă, se angajează să depună eforturi și mai mari pentru o deschidere totală și o eficiență maximă a comunicării.

Ungheni, 25 octombrie 2023