×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Patrimoniul arheologic al raionului Ungheni valorificat și promovat la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni

28 decembrie 2022                                                                                                             Ungheni

Săptămâna trecută, Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni a fost vizitat de elevi și profesori din municipiul Ungheni pasionați de istorie, artă și cultură care au participat la o  activitate dedicată patrimoniului arheologic al raionului Ungheni. Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Valorificarea patrimoniului cultural și încurajarea turismului durabil prin intermediul unei moșteniri comune VII a ȚĂRMURILOR DUNĂRII ca bază pentru un traseu cultural” și a avut ca scop informarea cetățenilor privind patrimoniul arheologic al Ungheniului.

Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni le-a făcut participanților o incursiune în istoria exponatelor din muzeu prezentând piese din diverse perioade istorice: vase, obiecte de cult, podoabe, arme, etc. Directorul muzeului a precizat că patrimoniul arheologic al regiunii Ungheni este unul bogat, aici fiind etalate piese datate cu circa 4000 de ani î.Hr. care au o importanță istorică și culturală deosebită și care vin să constituie imaginea regiunii din cele mai vechi timpuri până la etapa actuală.

Deasemenea, în cadrul activității a fost abordat subiectul privind cele mai mari și mai reprezentative situri funerare din epoca romană de pe teritoriul Republicii Moldova. Vasile Iucal a vorbit despre artefactele cu valoare națională și internațională, precum descoperirile din necropola romană de la Petrești și cimitirul sarmațian de la Medeleni. Cimitirul din secolele II – IV d.Hr. de la Petrești fiind unul dintre locurile explorate de arheologi care au adunat și un bogat inventar funerar format din vase ceramice și de sticlă, podoabe și îmbrăcăminte, unelte și ustensile din metal, piatră, lut și alte materiale. Descoperirile arheologice importante de la Petrești și Medeleni sunt încă de valorificat și de studiat de către cercetători, unele piese de patrimoniu fiind păstrate la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.

Participanții au rămas cu impresii frumoase de la această activitate și cu ferma convingere că Muzeul de Istorie și Etnografie, prin autenticitatea și valoarea exponatelor sale, este o veritabilă carte de vizită a Ungheniului pe care trebuie să o cunoască fiecare unghenean, dar și oaspeții care ne vizitează orașul.