×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Municipiul Ungheni va marca Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice

 

Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”
„Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”

 

01 octombrie 2020                                                                                                              mun.Ungheni

 

Municipiul Ungheni va marca Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice va fi marcată în municipiul Ungheni pe data de 14 octombrie 2020 în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” / eMS BSB457, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014 -2020. Evenimentul reprezintă o ocazie excelentă pentru a sensibiliza opinia publică și a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) uzate pentru a spori reutilizarea, recuperarea și reciclarea lor. Ziua internațională a Reciclării DEEE-urilor este o inițiativă a WEEE Forum și are drept scop încurajarea utilizatorilor de aparate electrice și electronice să predea DEEE în mod corect, conducând astfel la o creștere a ratelor de colectare și reciclare.

Conform estimărilor, la nivel mondial anual sunt generate cca 50 de milioane tone de deșeuri electronice, dintre  care jumătate sunt dispozitive personale (calculatoare, ecrane, smartphone-uri, tablete și televizoare), iar restul electrocasnice mari și echipamente de încălzire și răcire. Până la 90% din componentele deșeurilor de echipamente electrice și electronice pot fi recuperate prin colectare și reciclare. DEEE conțin elemente ale căror recuperare scuteşte consumul inutil de resurse pentru a extrage sau produce altele, prin procese care dăunează mediului înconjurător. Potrivit ONU, doar 20% din deșeurile electronice globale sunt reciclate anual, ceea ce înseamnă că 40 de milioane de tone de DEEE ajung la groapa de gunoi, sunt arse sau tranzacționate ilegal, fie tratate într-un mod sub-standard. Toate acestea duc la pierderi uriașe de materii prime valoroase și provoacă probleme grave în materie de sănătate, mediu și sociale prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice se va sărbători în municipiul Ungheni cu scopul de a încuraja consumatorii locali să colecteze selectiv DEEE-urile pentru ca ulterior acestea să fie reciclate, întrucât materialele conținute în DEEE sunt esențiale pentru fabricarea de noi produse electronice.

În intervalul 05 – 25 octombrie 2020, Primăria mun.Ungheni, în parteneriat cu AVE – Ungheni și A.O. Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, lansează și desfășoară campania  de conștientizare privind importanța reciclării DEEE-urilor cu genericul „Împreună colectăm responsabil DEEE-urile!”, utilizând platformele online (www.ungheni.md, paginile de facebook a Primăriei Ungheni, Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă, Unghenenii de pretutindeni, Voluntari ProUngheni, etc.).

În cadrul campaniei de conștientizare dedicate Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice, consumatorii casnici din municipiul Ungheni și localitățile limitrofe vor fi informați cu privire la reciclarea DEEE-urilor și vor fi încurajați să colecteze DEEE de dimensiuni mici (baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie,etc.) și DEEE de dimensiuni mari (frigidere, televizoare, mașini de spălat,etc.) care fiind aruncate la întâmplare poluează excesiv mediul înconjurător și dăunează grav sănătății oamenilor.

Pentru a fi preluate DEEE-urile uzate, instituțiile/organizațiile publice și private, cetățenii interesați sunt invitați să se adreseze la oficiul „AVE-Ungheni”, tel de contact: 0236 2 33 25, care prestează acest serviciu gratuit. Prin acțiunea de predare a DEEE-urilor uzate, fiecare instituție și cetățean în parte va face un gest responsabil și va demonstra solidaritate pentru un mediu înconjutrător sănătos în  municipiul Ungheni, oraș pe care cu toții ni-l dorim să fie mereu curat, fără DEEE-uri în cazul dat.

Suntem încrezători că Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice  va contribui la o mai buna conștientizare a societății privind colectarea selectivă a DEEE-urilor și implicit la protecția mediului înconjurător.

Vom colectă responsabil DEEE-urile și vom fi parte a schimbării în municipiul Ungheni!