×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

La Ungheni, anul 2023 va fi al mobilității urbane

Grație Proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 și implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Primăria municipiului Dorohoi și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, în anul 2023 sunt preconizate numeroase acțiuni și evenimente privind mobilitatea urbană și transportul prietenos cu mediul.

Printre acestea:
– Maratonul transfrontalier Ungheni – Dorohoi – Ungheni, dar și câte un maraton la Ungheni și Dorohoi, care sunt orașe înfrățite și partenere în acest proiect.
– Tabăra de vară pentru copii și tineri „În oraș cu bicicleta”, care va activa în două ture.
– Lecții de ciclism în rândul tinerilor și copiilor ungheneni. Se planifică organizarea a 10 astfel de lecții, care să-i ajute pe participanți să înțeleagă mai bine și să conștientizeze nu doar avantajele deplasării cu bicicleta, ci și necesitatea respectării regulilor de circulație cu bicicleta.
– Săptămâna Europeană de Mobilitate, care a devenit pentru municipiul Ungheni deja tradițională.
– Popularizarea în continuare a transportului prietenos cu mediul, dar și a rezultatelor Proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” prin editarea de buletine electronice, articole și reportaje TV, confecționarea și distribuirea de magneței, pliante, calendare de masă etc.
– Elaborarea Strategiei de transport sustenabil și prietenos mediului.
– Finalizarea lucrărilor de construcție și amenajare a pistelor de bicicliști cu lungimea totală de 20,547 km, instalarea a peste 100 de indicatoare rutiere, construcția a 15 parcări pentru biciclete.

Este un pas important în dezvoltarea mobilității urbane, în promovarea transportului alternativ prietenos cu mediul, după care vor urma, cu siguranță, noi pași. Ungheniul se dorește un oraș modern, amenajat și curat, cu numeroase oportunități și posibilități.

Desen: Stelina Surchicin, Școala Primară „Spiridon Vangheli”