×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

La Ungheni a fost lansat Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie”

Vineri, 24 ianuarie 2020 în municipiul Ungheni a avut loc un eveniment de anvergură care va da startul unei noi etape în dezvoltarea localității. Este vorba de lansarea Programului „EU4Ungheni: regiuni cheie” în cadrul căruia UE va investi 22,8 milioane Euro pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Ungheni și Cahul. Programul este implementat de PNUD și UNICEF cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Astfel, în perioada 2019 – 2025, municipiul Ungheni și localitățile învecinate vor beneficia de asistență considerabilă pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În cadrul Programului vor fi implementate proiecte care au drept scop creșterea atractivității investiționale și antreprenoriale a regiunilor,  susținerea inițiativelor privind serviciile sociale, precum cele de educație și protecție pentru adolescenți și copii, implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor, etc.

„Suntem onorați de faptul că delegația Uniunii Europene a ales regiunile Ungheni și Cahul, doar două regiuni din Republica Moldova, unde lucrurile se vor schimba. Pentru noi acest program este o oportunitate deosebită de a asigura continuitatea proceselor de schimbare înspre bine în orașul nostru și în localitățile din împrejurime. Este o posibilitate de a dezvolta ideea prestării serviciilor intercomunitare astfel încât nu doar cei care locuiesc în municipiul Ungheni să beneficieze de servicii de calitate, dar și cetățenii din localitățile învecinate” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Primarul a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile pentru a fi respectate principiile statului de drept, a integrității și transparenței tuturor activităților realizate în cadrul acestui program. Idilul a îndemnat societatea civilă, cetățenii municipiului Ungheni, să fie parte a acestei schimbări prin participarea activă la dezvoltarea comunității.

La rândul său, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și-a exprimat bucuria de a lansa la Ungheni Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie” și a menționat că programul este o inițiativă pilot care își propune să consolideze coeziunea economică, teritorială și socială în regiunile cheie prin facilitarea dezvoltării locale, incluzive, inteligente, durabile și integrate. Excelența Sa a subliniat că principalul obiectiv al Programului „EU4Ungheni: regiuni cheie” este îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

În cadrul evenimentului au fost organizate un târg al producătorilor autohtoni și meșterilor populari din municipiul și raionul Ungheni, o expoziție a desenelor elaborate în cadrul concursului de desene „Cum văd eu orașul meu peste 5 ani”, o tombolă cu premii și parada costumelor Eco prezentate de copilașii de la grădinița „Tereza Sobolevschi” din municipiul Ungheni.

În aceeași zi, municipiul Ungheni a fost vizitat de o delegație a Programului Națiunilor pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) în frunte cu Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova care a remarcat entuziasmul și determinarea cetățenilor de a contribui la transformarea municipiului Ungheni și a localităților învecinate într-un pol de creștere.

De altfel, Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie”  vizează îmbunătățirea participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Cetățenii vor fi implicați și angajați pe tot parcursul proiectului. La evenimentul de lansare a fost anunțat și primul concurs, un apel pentru idei de îmbunătățire a centrului orașului Ungheni. Cele mai inspirate, inovatoare sau interesante idei vor fi premiate

Mai multe detalii despre Programul „EU4Ungheni: regiuni cheie”  aflați pe www.eu4ungheni.md