×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Două autospeciale pentru colectarea și transportarea deșeurilor menajere au fost oferite municipiilor Ungheni şi Cahul cu asistența financiară a Uniunii Europene

6 iulie 2021 — Municipiile Ungheni şi Cahul, precum și comunitățile învecinate vor beneficia de servicii moderne de colectare și transportare a deșeurilor menajere. Două autospeciale au fost oferite operatorilor de servicii comunale de către Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Valoarea achiziției este de 139,320.00 EURO, bani acordați cu asistența financiară a Uniunii Europene.

Unitățile de transportare au capacitate de 18 m3 (pentru Cahul) și 16 m3 (pentru Ungheni), asigură un grad mare de compactare a deșeurilor și au în dotare parametri sporiți pentru securitatea si confortul operatorilor. Mașinile sunt dotate cu:

 • Două trepte operatori și mânere de sprijin pentru operatori, în spate pe ambele părți
 • Bare de suport și scări retractabile
 • Senzori pentru semnalizarea prezenței operatorilor pe platformele de lucru
 • Limitarea deplasării înapoi a vehiculului atunci când operatorii sunt pe platformele din spate
 • Semnal sonor pentru mers înapoi in marșarier
 • Întrerupătoare de oprire în caz de urgență
 • Sistem de frânare cu dublu circuit dotat cu ABS
 • Faruri de ceață față si spate

Altele:

 • Dispozitiv de încărcare pentru containere cu capacitatea de 1100 litri, 240 litri, si 120 litri
 • Capacitate minimă de ridicare: 700 kg
 • Posibilitatea de încărcare manuală a deșeurilor voluminoase în vrac
 • Cabina șoferului dotată cu sistem de aer condiționat

„Această achiziție va contribui la îmbunătățirea accesului cetățenilor la serviciile comunale de calitate din regiunile cheie, cât și consolidarea capacității operatorilor de servicii comunale din centrele urbane pentru a deveni prestatori de servicii în regiune”, susţine Alexandru Pelivan. Managerul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.

La prima etapă de noile servicii vor beneficia:
– Regiunea Ungheni – mun. Ungheni și 11 localități rurale.
– Regiunea Cahul – mun. Cahul şi zonele învecinate

Astfel, parcul auto al AVE Ungheni şi al Gospodăriei Comunal Locative Cahul, întreprinderi ce asigură serviciile de colectare  și transportare a deșeurilor din Cahul și, respectiv, Ungheni a fost mărit. Șoferii și personalul care vor opera autogunoierele au fost instruiți în utilizarea noilor unităţi de transport.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).