×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Despre iluminatul stradal. Care e responsabilitatea Primăriei și care e responsabilitatea SA RED Nord Ungheni

În municipiul Ungheni, pe unele străzi sau porțiuni de străzi se schimă pilonii de electricitate.
Pilonii sunt proprietatea SA „Rețelele Electrice de Distribuie Nord” – RED Nord Ungheni și, deci, schimbarea pilonilor este responsabilitatea întreprinderii respective.

Notă: RED Nord este o companie de stat cu oficii în raioanele de nord ale Republcii Moldova (Ungheni, Floreşti, Făleşti, Glodeni, Rezina, Şoldăneşti, Sîngerei, Rîşcani, Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia și Soroca), care are în sarcină să furnizeze curentul electric consumatorilor.

Iluminatul stradal este responsabilitatea Primăriei municipiului Ungheni. La momentul de față, corpurile de iluminat sunt instalate pe pilonii care aparțin SA RED Nord Ungheni, iar întreprinderea a oferit acest drept primăriei gratuit.
În momentul în care se schimbă pilonii, bineînțeles că se întrerupe iluminatul stradal. Mai mult ca atât, sunt cazuri când au loc anumite întreruperi ale ceasurilor automate, care stabilesc când să se aprindă luminile în Ungheni. În consecință, pe unele străzi, în anumite zile, se constată că lumina s-a aprins în timpul zilei, iar în orele de seară dispare.
Este foarte complicat să urmărești toate aceste devieri și să intervii imediat, căci, la momentul de față, nu există un dispecerat pentru iluminatul public stradal.

Stimați ungheneni,
atunci când observați asemenenea devieri, anunțați primăria, telefonând în anticameră: 0236 22577. Puteți lăsa un mesaj pe pagina de facebook Primăria municipiului Ungheni sau la adresele de email:  primaria.ungheni@gmail.md sau anticameraprimaria@gmail.com
Doar astfel situația va putea fi remediată într-un timp cât mai scurt.

Întrebare de la o locuitoare a municpiului Ungheni, Lana LS: „Spuneți, vă rog, dacă este corect ca stâlpii de electricitate să fie instalați chiar în mijlocul trotuarului?”.
Răspuns: Sigur că nu e corect, dar, în anumite cazuri, este aproape imposibil să soluționezi în alt fel o asemenea problemă.
Se știe că unii ungheneni nu vor să ducă cont de regulile de urbanism și acaparează teren public, mutându-și gardurile cu un metru și chiar mai mult spre drum. Pentru ca să nu intre în curtea omului, specialiștii de la SA RED Nord – Ungheni sunt nevoiți să instaleze noii piloni în alte locuri, respectând normativele existente. Din acest motiv, se întâmplă ca pilonii să apară și în locuri mai puțin convenabile pentru oameni.
În plus, coroanele copacilor de pe marginea drumurilor constituie un mare impediment pentru instalarea noilor fire pe pilonii electrici.
Specialiștii Serviciului de salubritate efectuează în permanență tăieri cosmetice ale arborilor. Pentru că unii gospodari au plantat copaci în afara curților lor, fără să coordoneze cu Primăria, în prezent există numeroase probleme pentru SA RED Nord Ungheni, care, indirect, influențează și asupra iluminatului stradal.
Totodată, de asupra trotuarelor, în unele locuri, trec țevile de gaze, ceea ce face imposibilă instalarea pilonilor lângă garduri.

Specialiștii Primăriei fac tot posibilul pentru a stabili o coordonare cât mai lucrativă cu SA RED Nord Ungheni, pentru a fi la curent cu toate schimbările și lucrările pe care le efectuează angajații întreprinderii pe teritoriului municipiului Ungheni și, implicit, pentru a lua măsurile ce se impun, astfel ca incomoditățile create unghenenilor să fie minimalizate la maximum.