×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

De Ziua Națională a României, despre prietenii Ungheniului

La momentul de față, Primăria municipiului Ungheni are semnate acorduri de colaborare și fraternitate cu șase orașe din România: Bistrița, Cluj-Napoca, Dorohoi, Iași, Reghin și Sector 5 București.
Primul acord de înfrățire cu un oraș din România a fost semnat în septembrie 2006. Este vorba de municipiul Reghin din județul Mureș. A urmat municipiul Dorohoi, județul Botoșani – în martie 2015, Iași – octombrie 2016, Cluj-Napoca – noiembrie 2016, Sector 5 București – septembrie 2018.
Cel mai recent acord de colaborare – cu Bistrița – a fost semnat exact cu un an în urmă, pe 1 decembrie 2022.

Care sunt avantajele înfrățirilor?
Este firesc și logic ca Ungheniul, oraș situat chiar pe malul Prutului, să aibă cel mai mare număr de orașe înfrățite anume din România.
Anual, au loc numeroase vizite de studiu, întâlniri și schimburi de experiență. Împreună sau cu suportul orașelor înfrățite din România sunt implementate diverse proiecte, se lucrează asupra unor concepte și proiecte noi.
Doar în anul curent, 2023, au avut loc următoarele evenimente și acțiuni comune:

Bistrița
– Participarea unei delegații din Ungheni la Zilele municipiului Bistrița. În cadrul forumului, organizat cu această ocazie, a fost făcută prezentarea „Ungheni. Turismul din perspectiva patrimoniului istoric local”.
– Vizita la Bistrița, pentru un schimb de experiență, a lui Ghenadie Ciobanu, reprezentant al Unității de implementare a proiectelor de la Primăria municipiului Ungheni.

Cluj-Napoca
– Suportul financiar (500 mii lei), acordat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, pentru implementarea proiectului „Eficientizarea energetică a Grădiniței „Steluța” din Ungheni”.
– Vizita unui grup de specialiști ungheneni pentru studierea experienței municipiului Cluj-Napoca în ceea ce privește crearea sistemului inovativ de utilizare a bicicletelor, proprietate publică.
– Schimb de experiență și semnarea unui acord de colaborare între clusterele turistice din Ungheni și Cluj-Napoca.

Dorohoi
– Participarea ansamblului „Măriuțele” de la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” și a elevilor de la Școala de Muzică din Ungheni la Festivalul-concurs internațional de muzică populară „Mugurel”.
– Implementarea în comun a proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. În cadrul acestui proiect, a fost creată o rețea transfrontalieră de promotori ai transportului prietenos cu mediul, a avut loc velo-maratonul transfrontalier Ungheni-Dorohoi, au fost dezvoltate politici de mediu etc.

Iași
– Participarea unei delegații din Ungheni la Seara valorilor, unul dintre cele mai importante evenimente, organizate în cadrul Zilelor municipiului Iași.
– Activități comune în ceea ce privește implementarea în comun a proiectelor de dezvoltare comunitară.

Reghin
– Participarea unei delegații din Ungheni la Zilele municipiului Reghin și stabilirea unor relații cu celebra fabrică de viori din Reghin.

Delegații din toate aceste orașe au participat, în acest an, la Zilele municipiului Ungheni și Târgul meșterilor populari, la panelul de discuții privind promovarea turismului. Totodată, au luat cunoștință de experiența municipiului Ungheni în ceea ce privește implementarea proiectelor și relațiile cu partenerii de dezvoltare.

De-a lungul anilor, grație relațiilor de prietenie cu orașele din România, la Ungheni au fost amenajate parcuri și scuaruri, a fost asigurată cu mobilier, literatură și echipament Casa Limbii Române, a fost eficientizată energetic Grădinița „Steluța”, a fost asigurat cu numeroase ghiduri și materiale informaționale Centrul de Informare Turistică, a fost reconstruit Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, care va împlini, la mijlocul lunii decembrie, 5 ani de la inaugurare. Atunci, în 2018, cu ocazia deschiderii acestui centru, Primăria Sectorului 5 București a donat municipiului Ungheni au autocar, care este utilizat pentru deplasarea artiștilor și sportivilor ungheneni la diverse festivaluri și competiții naționale și internaționale.