×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

COMUNICAT DE PRESĂ

La Ungheni a fost dat startul unui proiect inedit: vor fi construite peste 20 de kilometri de piste pentru bicicliști.

Ungheni, 16 iunie 2022. Cu sprijinul Uniunii Europene, în municipiile Ungheni (Republica Moldova) și Dorohoi (România) vor fi amenajate 24,673 km de piste pentru bicicliști (20,547 km – la Ungheni și 4,126 km – la Dorohoi), 14 parcări neacoperite (10 la Ungheni și 4 la Dorohoi), 5 parcări acoperite pentru parcare de lungă durată în Ungheni; vor fi instalate 142 de semne rutiere. Totodată, vor fi organizate campanii de sensibilizare și informare, vor fi elaborate politici și strategii locale în vederea creării condițiilor adecvate pentru transportul prietenos mediului. Va fi creată o rețea transfrontalieră de promotori ai transportului prietenos mediului, destinată sporirii cooperării dintre actorii comunitari din domeniul transportului și planificării urbane.

Toate vor fi realizate, grație proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Partenerii Primăriei municipiului Ungheni sunt Primăria municipiului Dorohoi, România și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă.

Proiectul își propune ca obiectiv general dezvoltarea inițiativelor de transport prietenoase mediului în zona transfrontalieră prin reducerea poluării aerului, cauzată de vehiculele motorizate și de contactele interpersonale, pentru a crește mobilitatea oamenilor și a optimiza transportul fără emisii de carbon în conformitate cu cerințele UE.

Pe data de 15 iunie, în incinta Primăriei municipiului Ungheni a avut loc conferința de lansare a proiectului respectiv, la care au participat circa 50 de reprezentanți ai autorităților publice locale din cele două municipii, reprezentanți ai sectorului public și neguvernamentali, cicliști de la Stația Orășenească a Tinerilor Turiști din Ungheni, premianți ai multiplelor competiții naționale de ciclism.

„Am așteptat acest proiect ani buni, dar a meritat. Sunt convins că va fi unul de succes, în beneficiul tuturor celor care optează pentru transportul alternativ, pentru protecția mediului”, a spus primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.

„Prin acest proiect, relațiile între muncipiile Ungheni și Dorohoi încep să aibă un nou contur. Parteneriatul pe care îl avem ne va fi de folos și pentru proiecte viitoare”, a declarat primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrerscu.

„Este un proiect binevenit, așteptat, în mod special, de tineri, care și-au expus în repetate rânduri dorința de a avea la Ungheni cât mai multe piste de bicicliști”, a subliniat vicepreședinta raionului Ungheni, Tatiana Lazăr.

De notat că acest proiect va viza activități de cooperare în vederea identificării unei metodologii comune a principiilor de transport prietenoase mediului, dezvoltarea în comun a politicilor de mediu și implementarea acestora, identificarea problemelor critice și a factorilor cheie care determină reducerea poluării aerului prin îmbunătățirea sistemului de transport. Vor fi organizate campanii școlare de conștientizare cu genericul „Transportul și mediul”, două ture de tabără de vară „În oraș cu bicicleta”, un concurs foto și de desen „La școală cu bicicleta”, zece lecții de ciclism, maratoane municipale etc.

Perioada de implementare a proiectului este de 22 luni. Se așteaptă, la final, o creștere a mobilității persoanelor și mărfurilor în zona transfrontalieră prin intermediul unei rețele de transport prietenos mediului, o infrastructură de transport durabilă și prietenoasă mediului (24,673 km de piste pentru bicicliști), precum și o rețea transfrontalieră creată pentru dezvoltarea transportului durabil și prietenos mediului.

Bugetul total al proiectului este de 1,834,153.11 Euro (echivalent cu 37,334,186.55 MDL), dintre care 1,441,379.17 EUR (echivalent cu 29,339,273.00 MDL) reprezintă suma grantului oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi: 
Victoria Darie, manager proiect,
Tel: +373 79530649, victoria.darie@gmail.com