Comunicat de presă
Comunicat de presă
Ungheni, 19 martie 2025
Pe data de 18 martie 2025, membrii grupului de lucru a părților interesate creat în cadrul proiectului ”Turismul ca serviciu: o experiență turistică la 360 de grade / TAAS” au participat la cel de-al doilea atelier. Subiectele discutate au vizat prezentarea rezultatelor chestionarelor cu privire la situația turismului din regiunea Ungheni, completate în perioada ianuarie-martie 2025, precum și studierea practicilor de succes în digitalizarea turismului la nivel național.
Participanții la atelier, reprezentanți ai Centrului de Informare Turistică din Ungheni, Secției Cultură și Turism, Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă, Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, Clusterului Turistic Regional Ungheni 2030, Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, Centrului Municipal de Tineret au fost informați despre viziunea respondenților asupra stării actuale a sectorului turistic, cu accent pe digitalizare. Deși media răspunsurilor la nivelul de evaluare a atractivității turismului în regiune este unul moderat spre bine, sunt numeroase propuneri spre îmbunătățire, printre care valorificarea obiectivelor și locurilor turistice puțin cunoscute, actualizarea și diseminarea informației despre potențialul turistic al Ungheniului, diversificarea ofertei turistice etc. Majoritatea participanților la sondaj consideră că dezvoltarea turismului va contribui semnificativ la creșterea economiei locale și regionale.
În calitate de vorbitori la atelier, și-au împărtășit experiența cu membrii grupului de lucru, Elena Bălățel, de la Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova și Geo Lupașco, fondator RT Design Studio. Invitații au menționat că regiunea Ungheni are un mare potențial turistic care trebuie să fie valorificat și promovat. Elena Bălățel a recomandat să se pună accent pe vizibilitatea regiunii Ungheni pe platforme locale, dar și cele accesate de turiștii externi, așa ca instagram, telegram, youtube. În aceași ordine de idei, Geo Lupașcu a subliniat importanța dezvoltării unei pagini web bune, informative și interactive, care să ofere turiștilor toată gama de informații necesare pentru a-și planifica călătoria și pentru a se bucura de un sejur plăcut. Totodată, este important să fie incluse pa paginile web opțiunile de rezervare și plată online, care permit turiștilor să efectueze plățile în avans, iar operatorii turistici au o siguranță mai mare că turistul va vizita locațiile propuse.
Una dintre activitățile proiectului este studierea bunelor practici aplicate de către partenerii TAAS pentru identificarea modelelor aplicabile la nivel local. În cadrul proiectului au fost elaborate 41 de bune practici de către partenerii din 9 țări, printre care: Foaia de parcurs digitală a orașului Tampere (Finlanda) pentru 2025-2028, Outdoor Express – Serviciu de mobilitate inteligentă și durabilă pentru destinații turistice în natură (Tampere, Finlanda), Serviciu de bilete Tickli (Zuid-Limburg, Țările de Jos), Hartă interactivă a teritoriului Aspres din Franța, Toteme digitale (Fano, Italia), Hub Digital March (Fano, Italia), Aplicația ”astyMOVE”: modul inteligent și sustenabil de mobilitate în insula Astypalea, Grecia, Observatorul Atlanticului pentru turismul sustenabil (Donegal, Irlanda) etc.
Bunele practici au fost încărcate pe platforma Interreg Europe (https://www.interregeurope.eu/policy-solutions/good-practices) dintre care 10 au fost selectate și publicate, inclusiv două practici prezentate de Primăria Ungheni (Centrul de Informare Turistică Virtual și indicatoarele pietonale cu QR coduri). Părțile interesate participante la atelier urmează să studieze bunele practici în domeniul digitalizării turismului și să selecteze modelele aplicabile pentru municipiul Ungheni.
Notă: Proiectul TAAS este finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Interreg Europe, iar valoarea bugetului pentru municipiul Ungheni este de 110,800.00 Euro. Proiectul vizează procesul de învățare și schimb de experiență în cadrul unui consorțiu compus din 10 parteneri din 9 țări. Ideea fundamentală a proiectului rezidă în îmbunătățirea Instrumentelor de Politici locale, și anume a Strategiei de Turism a municipiului Ungheni.