×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Campania “16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” în municipiul Ungheni

4 decembrie 2020 a fost o zi plină de activități în municipiul Ungheni – având drept scop ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la problema violenței împotriva femeilor și copiilor, acestea au implicat adolescenți din municipiul Ungheni, autoritățile publice locale, dar și publicul larg.

Începând cu ora 10:00, la Palatul de Cultură Ungheni a fost organizat un atelier creativ cu 9 adolescenți, absolvenți și actuali elevi ai Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din localitate, pentru realizarea unui graffiti cu tematica eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. Tinerii au învățat despre modalități de transmitere a mesajelor sociale prin artă, importanța asigurării egalității de gen în comunități, dar și idei de implicare pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și copiilor și combaterea stereotipurilor de gen în localitatea lor.
Împreună cu echipa AO ”Urban Spirit Family” și directoarea organizației, artista Inna Jeleascova (iZZY iZVNE), ei au realizat în incinta Palatului de Cultură un desen mural care să inspire viitoarea generație să contribuie la combaterea fenomenului violenței în bază de gen.
Muralul a fost inaugurat mai târziu de Vera Poia și Dionisie Ternovschi, viceprimarii municipiului Ungheni, Gintautas Baranauskas, Șeful Adjunct al Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dominika Stojanoska, Reprezentanta de țară UN Women Moldova, și Xavier R Sire, Reprezentantul de Țară adjunct a.i. al UNICEF Moldova.

Oficialii au discutat mai apoi despre activitățile de promovare a egalității de gen și combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor implementate în Ungheni prin intermediul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

În aceeași zi, în preajma Gării internaționale din Ungheni, cu suportul UE și al Suediei a fost inaugurată o pictură murală profesională privind combaterea violenței în bază de gen, realizată de echipa AO ”Urban Spirit Family”.

Activitățile Campaniei “16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” în municipiul Ungheni s-au încheiat cu o conferință de presă susținută de Dionisie Ternovschi, Gintautas Baranauskas, Dominika Stojanoska și Xavier R. Sire în Scuarul „Grigore Vieru”, iluminat în culoarea oranj a Campaniei, ca un semn al solidarității pentru un viitor luminos. Reprezentanții Primăriei Ungheni, ai Delegației Uniunii Europene, ai UN Women și UNICEF au reiterat angajamentul și dedicația partenerilor internaționali de a-și uni eforturile pentru promovarea egalității de gen și eliminarea violenței împotriva femeilor și copiilor în municipiul Ungheni.

Dionisie Ternovschi le-a mulțumit partenerilor din Uniunea Europeană, UN Women și UNICEF pentru suportul acordat în cadrul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, pentru a preveni și combate violența în familie și în bază de gen.

Gintautas Baranauskas, Șeful Adjunct al Departamentului Operațiuni al Delegației UE în Republica Moldova, a reiterat angajamentul Uniunii Europene de a contribui la eliminarea violenței în bază de gen în Cahul, dar și în Republica Moldova în general: “Prin intermediul proiectelor implementate, Uniunea Europeană are drept scop abilitarea femeilor și fetelor ca să-și folosească pe deplin drepturile și să participe activ în viața socială. Sperăm că asistența acordată de Uniunea Europeană femeilor și copiilor afectați de violența domestică îi va face să înțeleagă că nu sunt singuri în această perioadă. UE va lucra în continuare pentru eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor, dar și pentru creșterea nivelului de conștientizare cu privire la normele și stereotipurile care perpetuează acest fenomen.”

Reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a subliniat că violența împotriva femeilor și fetelor este o gravă încălcare a drepturilor omului, fiind o problemă care afectează toate țările la nivel global. “În anul trecut, la nivel global, 243 de milioane de femei și fete au fost supuse violenței fizice sau sexuale. În Republica Moldova, una din patru femei sunt supuse cel puțin unei forme de violență. În contextul pandemiei globale, numărul de cazuri de violență pe bază de gen și de violență domestică a crescut. Cu toate acestea, gradul de raportare a cazurilor de violență împotriva femeilor și fetelor rămâne a fi prea mic – doar 40% din supraviețuitoare la nivel global se adresează autorităților pentru a raporta aceste cazuri. Împreună cu Uniunea Europeană, UNICEF și Primăria municipiului Ungheni, ne unim forțele pentru a  implementa în următorii doi ani o serie de activități și proiecte menite să promoveze egalitatea de gen, să prevină și să elimine violența în bază de gen, violența împotriva copiilor și violența domestică”.

Xavier R. Sire, Reprezentantul de Țară adjunct a.i. al UNICEF Moldova, a evidențiat: “Violența împotriva copiilor are consecințe grave pe termen lung nu doar asupra acestora, dar și asupra societății în general. Sunt afectate capacitățile de învățare a copiilor în școli, ceea ce ulterior prejudiciază perspectivele de angajare. La nivel global, prejudiciile economice ale violenței împotriva copiilor sunt estimate a ajunge la 7 trilioane de dolari, aproximativ 8% a PIB-ului global. Acest cerc vicios trebuie oprit. Este important să ne unim forțele pentru a lucra împreună pentru eliminarea violenței în municipiul Ungheni, dar și în Republica Moldova în general”.

Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen este implementată în Cahul prin intermediul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.