Atenție! Au apărut plantele de ambrozie și lăcustele
Subdiviziunea Teritorială Ungheni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor informează că, la momentul de față, are loc dezvoltarea larvelor de lăcuste gregare, precum și creșterea ambroziei.
AMBROZIA este o plantă care creşte pe marginea drumurilor, iazurilor, de-a lungul râurilor, în apropierea dărâmăturilor, şantierelor de construcţii, terenurilor lăsate în paragină, în parcuri, grădini etc.
Polenul plantei este considerat un alergen foarte agresiv, mai ales în perioada august-septembrie, cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. Este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
Recomandări:
Ambrozia se distruge prin aplicarea metodelor mecanice: discuire, cosire mecanică, smulgere manuală. Se taie cât mai scurt, de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru a preveni formarea inflorescenţei.
Pot fi utilizate și erbicide omologate, cu respectarea normei de consum, a perioadei de aplicare.
În cazul în care gestionarii nu-şi onorează obligaţiunile de combatere a ambroziei, cetățenii sunt în drept să sesizeze astfel de situaţii prin Viber (tel. 067144111), cu genericul „STOP Ambrozia”.
LĂCUSTA CĂLĂTOARE este o specie polifagă, care atacă diverse plante, inclusiv porumbul, floarea soarelui, sfecla de zahăr, soia, varza etc. Atât lăcustele adulte, cât şi larvele rod părțile aeriene ale plantelor, lăsând în urmă doar resturi de tulpini.
Răspândirea larvelor are loc de-a lungul traseelor naționale și locale, terenurilor delăsate, imașurilor, parcurilor, fâșiilor forestiere, livezilor, câmpuri agricole.
Recomandări:
La depistarea focarelor de lăcustă gregară, se recomandă utilizarea unor insecticide omologate pentru culturile respective, cu următoarele substanțe active: acetamiprid; cipermetrin; clorantraniliprol, permise pentru utilizare în Republica Moldova.
NOTĂ:
Conform prevederilor art.35 lit.a) şi b) a Legii nr.228 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectueze: cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării organismelor dăunătoare.
Totodată, conform art.189 alin. (2) al Codului Contravenţional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 U.C. aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 U.C. aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 U.C. aplicată persoanei juridice.
Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa la Subdiviziunea Teritorială Ungheni a Agenției pentru Siguranța Alimentelor.
Adresa: str. Alexandru cel Bun 93.
Tel: 0236 25609 / 068258150.