Ungheni: „UNIȚI și UNITE pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor!”
Ungheni: „UNIȚI și UNITE pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor!”
În contextul Campaniei „16 Zile de Activism pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Fetelor”, la Ungheni, a avut loc o masă rotundă ce a reunit reprezentanți și reprezentante ale autorităților publice locale și Guvernului, ale comunităților internaționale, supraviețuitoare ale violenței în bază de gen, locuitori și locuitoare ale municipiului Ungheni.
Evenimentul a debutat cu un spectacol de statui vivante și o piesă de teatru emoționantă, ce transpune pe scenă drama femeilor supuse violenței. „Dragostea nu doare”- ilustrează o istorie cutremurătoare cu final pozitiv, ce are menirea de a arăta victimelor că ele nu sunt singure și pot fi ajutate.
Ulterior, evenimentul a continuat cu o masă rotundă sub genericul „UNIȚI și UNITE, pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor!”, la care participanții și participantele au vorbit despre acțiunile întreprinse până în prezent, dar și despre activitățile planificate pentru prevenirea și eradicarea fenomenului de violență în bază de gen, inclusiv la nivel de comunități.
Printre gazdele evenimentului, vicepreședinta raionului Ungheni, Tatiana Lazăr, a vorbit despre eforturile depuse la nivel local pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor. „În Ungheni, s-a lucrat mult la acest aspect și 12 comunități din raionul nostru sunt implicate activ în promovarea unei societăți fără violență. Aceste comunități au semnat Carta Europeana privind egalitatea între femei și bărbați în viața locală. Totodată, Consiliul raional Ungheni a semnat un memorandum cu proiectul EVA și a beneficiat de suport în deschiderea serviciului specializat în cadrul spitalului raional.” În același timp, Tatiana Lazăr a venit cu un îndemn către membrii și membrele comunităților din Republica Moldova, precum și a celor de la nivel local: „Fenomenul violentei există în lume, și la noi în țară, și doar fiind uniți într-un scop comun, vom reuși să oprim acest fenomen”.
Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni, a ținut să menționeze: „Grație proiectului EVA, am înțeles ce trebuie să întreprindem ca să luptăm împotriva violenței – să ținem cont de dimensiunea de gen, să mergem atât pe interesele femeilor, cât și ale bărbaților de toate vârstele”. Viceprimarul mun. Ungheni, a adăugat: „Echipele multidisciplinare au început să lucreze ca un tot întreg. În așa mod, lucrurile se rezolvă mai repede și victimele simt siguranța și sprijinul nostru.”
„Împreună cu UN Women și UNICEF am realizat mai multe acțiuni, printre care și Proiectul EVA. Vreau să accentuez importanța incluziunii socio-economice a femeilor supraviețuitoare ale violentei, proces testat și pilotat aici la Ungheni și la Cahul. O recentă vizită de studiu ne-a arătat cum ar putea să coopereze diviziile de asistență socială și subdiviziile de ocupare a forței de muncă pentru a ajuta victimele violenței domestice în reabilitarea socio-economică”, a specificat Felicia Bechtoldt, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Printre oaspeții de onoare ai evenimentului, E.S. Janis Mazeiks, Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a vorbit despre măsurile întreprinse de Uniunea Europeană alături de partenerii de dezvoltare, pentru promovarea egalității de gen, precum și prevenirea și combaterea violenței în Republica Moldova. „Uniunea Europeană este aproape de supraviețuitoarele violenței și, prin inițiativele noastre, sprijinim femeile să devina generatoare de venit și să reducă factorii de risc cum ar fi: sărăcia, inegalitățile și șomajul.” Excelența Sa, a subliniat: „În cadrul proiectului EVA, începând cu anul 2023, la Ungheni, va opera un serviciu specializat pentru femeile și fetele victime ale violenței sexuale. Doresc ca toți partenerii să-și unească eforturile pentru ca acest serviciu să înceapă să activeze cât mai curând posibil”.
Prezentă la eveniment, Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a subliniat importanța deschiderii centrului din cadrul spitalului raional. „La Ungheni, va fi inaugurat serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale, care este rezultatul unui proces de co-creare și proiectare, prin eforturi comune, pentru a implementa standardele și protocoalele necesare adresării victimelor violenței, fiind implicate autoritățile centrale și locale, specialiști/-ste, reprezentanți/-te ale organizațiilor societății civile. Dacă nu vom avea o abordare complexă și comprehensivă, atunci tot mai multe femei, fete și copii vor avea de suferit. Violența a fost o normalitate o perioadă mult prea îndelungată, de aceea, ne va lua mai mult timp să demonstrăm că violența este o crimă.”
Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF Moldova, a menționat: „Valoarea deosebită a practicilor din cadrul proiectului EVA, ține de posibilitatea de a contextualiza diverse inițiative pentru Republica Moldova. Avem ocazia să creăm modele, să le evaluăm, să le testăm și să vedem cât de bine funcționează, ca ulterior, să le putem replica în întreaga țară. Chiar dacă proiectul EVA se va finaliza, ne asumăm angajamentul de a continua să conlucrăm pe aceste dimensiuni, împreună cu partenerii noștri, cu agențiile ONU, cu ministerele și autoritățile locale.”
Totodată, în cadrul evenimentului, au fost organizate paneluri de discuții axate pe subiecte ce țin de prevenirea violenței în bază de gen, prin abilitare economică a femeilor și a supraviețuitoarelor violenței, precum și serviciile specializate de asistență pentru victimele violenței.
La final, gazdele și oaspeții evenimentului au mers în teren și au vizitat serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale, care se află la etapa finală de realizare.
Proiectul „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.