×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

UE acordă granturi în valoare de 100.000 euro Grupurilor de Acţiune Locală din regiunile Ungheni și Cahul

29 iunie 2022 — Două Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Ungheni și Cahul vor beneficia de granturi în valoare totală de 100.000 euro, oferite de Uniunea Europeană (UE). Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au fost selectate în cadrul celui de-al doilea concurs lansat în luna februarie 2022 de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat de UE și implementat de PNUD şi UNICEF.

Au fost obținute rezultate tangibile grație programului EU4Moldova: Regiuni Cheie, care au transformat orașele Ungheni și Cahul în regiuni mai atractive atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Prin contribuția acestui program inovator, finanțat de Uniunea Europeană, a fost moderniza infrastructura municipiilor, serviciile publice au fost îmbunătățite, a devenit mai competitiv mediul de afaceri și s-au creat noi locuri de muncă – toate în beneficiul locuitorilor din Ungheni și Cahul. Avem încrederea că prin granturile acordate astăzi Grupurilor de Acțiune Locală va fi dezvoltat potențialul autorităților locale, întreprinderilor și societății civile, care vor contribui la prosperitatea ambelor regiuni și le vor ajuta să devină poli de creștere regională”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, organizată în parcul „Micul Cluj” din mun. Ungheni.

Grupurile de Acțiune Locală „Răzeșii Pyretusului” din regiunea Ungheni și „Lunca Prutului de Jos” din regiunea Cahul au fost selectate pentru a beneficia de finanțare.

„În conformitate cu scopul său de a sprijini regiunile Cahul și Ungheni ca să devină poli regionali de creștere – Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie sprijină dezvoltarea lor socio-economică, asigurându-se ca zonele rurale să fie parte și să beneficieze în mod egal de procesul general de dezvoltare al regiunilor”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentanta Rezidentă Adjunctă a PNUD în Republica Moldova.

Fiecare GAL va beneficia de fonduri nerambursabile de 50.000 euro, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar va fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de locuri de muncă în satele din regiunile Ungheni și Cahul.

Cele două GAL-uri care vor beneficia de asistența UE au în componenţa lor 27 de localităţi rurale, cu un număr total de populaţie de peste 46.400 locuitori. Fiecare grup de acţiune locală va lansa concursurii locale de finanţare de proiecte care vor cuprinde comunităţile-membre.

Anterior, în primul apel de granturi pentru GAL-uri desfășurat în 2020, Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a oferit asistență în valoare de 200.000 euro pentru patru grupuri de acțiune locală. Astfel, au fost desfășurate micro-proiecte, datorită cărora au fost generate cel puțin 27 locuri de muncă.

Create relativ recent, GAL-rile au reuşit să atragă investiţii şi să implementeze programe cu impact vizibil la nivel de comunitate datorită abordării europene LEADER, care e inovatoare și participativă, contribuind la reducerea disparităților socio-economice dintre mediile urban-rural.

***

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).