Reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au fost instruiți privind poluarea râurilor și a mărilor și managementul modern al deșeurilor
Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/
„Waste Free Rivers for a Clean Black”
Reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au fost instruiți
privind poluarea râurilor și a mărilor și managementul modern al deșeurilor
Comunicat de presă
18.10.19 Ungheni
Săptămâna trecută, în incinta Biroului pentru consilieri al Primăriei municipiului Ungheni s-au desfășurat instruiri cu genericul „Poluarea râurilor și mărilor și managementul modern al deșeurilor”, în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oameni lor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.
La training au participat 50 de reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale din municipiul Ungheni și din 8 localități rurale limitrofe municipiului Ungheni (com. Pîrlița, com. Sculeni, s. Costuleni, com. Valea Mare, com. Mănoilești, s. Semeni, s. Zagarancea, com. Florițoaia Veche). Activitatea face parte din Programul educațional de mediu desfășurat în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” și are drept scop sporirea cunoștințelor reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale privind poluarea râurilor și mărilor și managementul modern al deșeurilor.
În cadrul instruirilor participanții au fost familiarizați cu impactul negativ al poluării râurilor și Mării Negre și cu cele mai bune practici de management al deșeurilor orientate spre diminuarea poluării mediului. Svetlana Ciobanu, co-ordonatoarea proiectului, a îndemnat reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale să utilizeze cunoștințele obținute la aceste training-uri în activitățile pe care le desfășoară cu grupurile țintă și beneficiarilor acestora. În context, dânsa a încurajat organizațiile nonguvernamentale să aplice la diferite programe de granturi și să implementeze proiecte comunitare orientate spre soluționarea problemelor de mediu și diminuarea impactului negativ al poluării mediului înconjurător.
Programul Educațional de mediu desfășurat în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” include și alte activități care vor fi organizate și desfășurate în perioada următoare de implementare a proiectului, așa ca: instruiri pentru jurnaliști, întreprinderi municipale, întreprinderi mici și mijlocii, privind principiul 3R (reduce, reutilizează, reciclează), procesul de compostare a deșeurilor verzi, tehnicile moderne de management al deșeurilor, organizare și desfășurare evenimente dedicate Zilelor Internaționale de Mediu și a activităților de curățenie, concursuri de desen, jocuri electronice interactive pentru copii, etc.
Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ CRDD
Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com